dany jest kwadrat
Mati9:

Dany jest kwadrat ABCD o środku w punkcie S i punkt P − jak na rysunku. Udowodnij, ze suma
kwadratów odległośći punktu P od wierzchołków A,B,C i D jest równa 4|PS|
2 + |AC|
2
Licze na pomoc
3 lut 17:22
Mati9:
3 lut 17:50
Regina:
3 lut 22:26
Mila:

1)| PC|
2+|PA|
2=|PB|
2+|PD|
2
L=q
2+p
2+(a+p)
2+(a−q)
2
P=(a−q)
2+p
2+(a+p)
2+q
2
L=P=2a
2+2ap−2aq+2p
2+2q
2
2)
| a | | a | | a2 | |
|PS|2=( |
| +p)2+( |
| −q)2= |
| +ap+p2−aq+q2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
4|PS|
2=2a
2+4ap+4p
2−4aq+4q
2
|AC|
2=2a
2
4|PS|
2+|AC|
2=4a
2+4ap−4aq+4p
2+4q
2
3)Suma kwadratów:
S
k=2*(2a
2+2ap−2aq+2p
2+2q
2)=4a
2+4ap−4aq+4p
2+4q
2⇔
S
k=4|PS|
2+|AC|
2
cnw
Posprawdzaj zapisy.
3 lut 23:09
lexus:

A(−a,0) , B(0,−a) , C(a,0) , D(0,a) , P(x,y) i |AC|
2=(2a)
2=4a
2 |PS|
2=x
2+y
2
|PC|
2=(x−a)
2+y
2
|PD|
2=x
2+(y−a)
2
|PA|
2=(x+a)
2+y
2
|PB|
2=x
2+(y+a
2)
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 4x
2+4y
2 +4a
2 = 4|PS}
=|AC|
2
3 lut 23:35
lexus:
Poprawiam zapis

=4|PS|
2+|AC|
2
3 lut 23:37
lexus:

2 sposób
ze wzoru na długość środkowej PS
w ΔAPC
4|PS|
2=2|PC|
2+2|PA|
2−|AC|
2
i w ΔBPC
4|PS|
2=2|PD|
2+2|PB|
2− |BD|
2 , |BD|
2=|AC|
2
dodając stronami i dzieląc równość przez 2 otrzymamy tezę
4 lut 00:12
lexus:
Poprawiam .. i w Δ BPD miało być
4 lut 00:26