równanie
madzik: Dla jakiej wartości parametru m równanie x3−mx+2=0 ma 3 rozwiazania
30 kwi 09:04
xxx:
m > 3
30 kwi 09:32
madzik: Rozwiązanie to ja znam, tylko jak się za to zabrać?
30 kwi 09:52
30 kwi 09:54
ICSP: f(x) = x
3 + Ax + B
| | A | | B | |
f ma trzy pierwiastki ⇔ ( |
| )3 + ( |
| )2 > 0 |
| | 3 | | 2 | |
30 kwi 09:56
ICSP: Oczywiście nierówność w drugą stronę :
30 kwi 09:57
Benny: ICSP, ale przecież po rozwiązaniu tego dostaniemy m∊R/{3} co jest niezgodne z odp.
30 kwi 10:06
ICSP: Rozwiąż jeszcze raz
30 kwi 10:08
Benny: −m
3>−27
m
3<27
m<3
druga nierówność
−m
3<−27
m>3
30 kwi 10:10
ICSP: Pierwsza jest błędna. Po prostu znak mi się pomylił

Pierwsza − jeden pierwiastek rzeczywisty
Druga − trzy pierwiastki rzeczywiste
Gdy zachodzi równość mamy również trzy pierwiastki z czego jeden jest podwójny.
30 kwi 10:13
Benny: Mógłbyś to napisać, bo nie wiem w którym miejscu ma być ta równość
30 kwi 10:21
ICSP: ech

f(x) = x
3 + Ax + B
Jeden pierwiastek rzeczywisty:
Trzy różne pierwiastki rzeczywiste:
Trzy pierwiastki rzeczywiste z czego jeden dwukrotny:
30 kwi 10:24
Benny: Dzięki
30 kwi 16:03
pigor: ..., w III−cim przypadku , czyli gdy
(13A)3 + (12B)2 = 0 − moim zdaniem − powinniśmy mówić, że wielomian
f ma 2 różne pierwiastki R w tym 1 dwukrotny (podwójny, 2 jednakowe ;
jego wykres ma 2 punkty wspólne z osią Ox i w jednym z nich "odbija" ).
30 kwi 16:55