maturalne zadania z pochodnymi
YushokU: Witam,
Mam kłopot z dwoma zadankami.
Zad.1
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
3−mx+2=0 ma trzy rozwiązania.
Założenia:
f
max≥0
f
min≤0
f
min≠f
max
f(x)=x
3−mx+2
f'(x)=3x
2−m
| | −m√3 | | m√3 | |
f'(x)=0 dla m∊{ |
| }, |
| } |
| | 3 | | 3 | |
| | m√3 | | √3m3 | | m2√3 | |
fmin=f( |
| )= |
| − |
| +2 |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
| | −m√3 | | −√3m3 | | m2√3 | |
fmax=f( |
| )= |
| + |
| +2 |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
f
min≤0
i teraz po wymnożeniu przez 3
√3
m
3−3m
2+6
√3≤0
podobnie z f
max≥0
−m
3+3m
2+6
√3≤0
No i teraz ani nie widzę tu pierwiastka, rachunki posprawdzane, nie wiem co z tym zrobić. Wiem,
że tu się kryje rozwiązanie, ale nie umiem do tego dotrzeć.
Zad.2
Pole podstawy stożka, pole powierzchni kuli wpisanej w ten stożek oraz pole powierzchni bocznej
stożka tworzą, w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Oblicz cosinus kąta nachylenia
tworzącej stożka do płaszczyzny jego podstawy
Tutaj propozycję rozwiązania zadania umieszczę pod tym postem, żeby zrobić rysunek ładnie.
17 kwi 15:14
b.: pomyłka w 1.: pierwiastkami pochodnej są x = +− √m3{3}, tzn. m też jest pod pierwiastkiem
17 kwi 15:25
17 kwi 15:26
YushokU:

R−promień podstawy stożka
r−promień kuli
L−tworząca stożka
P
p=πR
2
P
k=4πr
2
P
b=πRL
L>R>0
Teraz z warunki istnienia ciągu arytmetycznego.
2b=a+c
8r
2=R
2+RL
L
2−R
2=H
2
po obliczeniu.
podstawiam do równania z warunkiem istnienia ciągu
Otrzymuję równanie.
R
2+R(2L+8)+L
2−8L=0
√Δ=8
√L+1
Rozwiązanie należące do dziedziny to
R=4
√L+1−L−4
Myślałem, że idąć tą drogą otrzymam coś ładnego, z czego wyliczę cosinus, ale teraz, to nie
wiem już co robić

Jak rozwiązać te zadania?
Do ZAD.1 odpowiedź to m∊(3,+
∞)
A do ZAD.2 odpowiedź to cos=U{1}[3}
Proszę o pomoc i z góry za nią dziękuję
17 kwi 15:26
YushokU: Zad.1
ajjj. ale to otrzymuję jeszcze gorszy bałagan niż miałem

ale spróbuję policzyć teraz
17 kwi 15:28
YushokU: Wychodzi. Super

Ale straciłem przez ten głupi tyle czasu...
17 kwi 15:33
YushokU: Jakby ktoś jeszcze na drugie znalazł ochotę i chwilkę czasu to będę baaaardzo wdzięczny

A i zapomniałem.
@b − dziękuję

!
17 kwi 15:38
YushokU: A jednak 1 nie do konca wychodzi.
Otrzymuję przedział <3,+
∞) a nie (3,+
∞), ponieważ f
min=f{max} zachodzi dla tylko x=0. Czyli
czegoś nie uwzględniłem. Ktoś widzi czego brakuje?
17 kwi 15:52
YushokU: up!
17 kwi 18:40
b.: Właściwie powinieneś rozważać fmin<0 i fmax>0, bo w przypadku równości mamy pierwiastek
podwójny, czyli tylko 2 różne rozwiązania.
17 kwi 19:18
YushokU:

aaaa fakt

Ale jestem głupi...
To jeszcze przypominam, że zadanie 2 chciałoby zostać rozwiązane
17 kwi 19:21
Mila:
2) wg Twoich oznaczeń.
========
8πr
2=πR
2+πR*L z wł. ciągu arymetycznego⇔
(*) 8r
2=
R2+R*L
Z podobieństwa Δ:
| R | | r | |
| = |
| stąd: ( sprawdź !) |
| L | | H−r | |
| | R2*H2 | | R2*(L2−R2) | |
r2= |
| ⇔r2= |
| ⇔ |
| | (L+R)2 | | (L+R)2 | |
| | R2*(L−R)*(L+R) | |
r2= |
| |
| | (L+R)2 | |
Podstawiam do lewej strony (*)⇔
| 8*R2(L−R) | | 8*R2(L−R) | |
| =R2+R*L⇔ |
| =R*(R+L)⇔ |
| (L+R) | | (L+R) | |
8R*(L−R)=(R+L)
2
8R*L−8R
2=R
2+2R*L+L
2⇔
9R
2−6R*L+L
2=0⇔
(3R−L)
2=0
L=3R
================
17 kwi 19:23
YushokU: hmmm...
Widzę błąd.
Ale głupio.
Mila przepraszam za twoją stratę czasu, no i dziękuję jednocześnie.
Nawet nie wiem jak mi się to udało schrzanić, przecież już tyle zadań z tym podobieństwem
robiłem
17 kwi 19:27
b.: A jeśli chodzi o to, gdzie u Ciebie jest błąd, to w linijce w której wyliczasz r2 powinno być
R2 po prawej.
Tutaj ten błąd można dość łatwo znaleźć patrząc na jednostki: lewa strona ma jednostkę,
powiedzmy, [m2], a prawa [m], więc brakuje jakiegoś czynnika po prawej.
(Nie w każdym zadaniu tak jest, tutaj były wszystkie długości oznaczone przez H,L,R,r, więc
potem można porównywać jednostki po obu stronach, gdy w zadaniu jest np. podane, że jakaś
długość wynosi 2, to po skorzystaniu z tego już nie można porównywać jednostek po obu
stronach).
17 kwi 19:33
YushokU: Aha, faktycznie. Będę teraz zwracał na to uwagę, będzie mi łatwiej znaleźć błąd
17 kwi 20:33