Parametr
opop: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x3−mx+2=0 ma trzy rozwiązania.
19 kwi 19:48
pigor: ..., jeśli chodzi o wymierne rozwiąż 4 równania
w(−1)=0 v w(1)=0 v w(−2)=0 v w(2)=0 i po ptokach, ale
jeśli nie, muszą istnieć odpowiednie 2 ekstrema lokalne, ale
wtedy bez pochodnej się raczej nie obejdzie . ...
19 kwi 21:10
PW: A gdyby tak zastanowić się, jaki musi być współczynnik kierunkowy m, żeby równanie
x3 = mx − 2
miało trzy rozwiązania? Narysować to dosyć łatwo.
19 kwi 21:25
pigor: ..., myślałem o 2 stycznych równoległych tej postaci y=mx−2
do krzywej f(x)=x
3 − funkcja nieparzysta w punktach (x
o, x
o3)
takich, że i f'(x
o)= 3x
2o=m ⇒ x
o=±
13√3m. ...

itd
jakąś składną nierówność dla prostych między tymi stycznymi . ...
19 kwi 23:06