funkcja kwadratowa z parametrem
Rafik: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)=√1−x−√−x2+2mx−4 jest zbiór
jednoelementowy.
Wiem, że było już takie zadanie ale prosiłbym aby ktoś mi to zrozumiale wytłumaczył.
26 kwi 23:40
J:

O dzidzinie decydować będzie trójmian kwadratowy. Zauważ,że parabola jest skierowana w dół.
Jeśli Δ <0 , to trójmian bedzie przyjmował tylko wartości ujemne i funkcja nie będzie istnieć
wogóle (brak dziedziny). Jeśli jednak Δ = 0 to będzie istniał taki (jeden) x, że trójmian
będzie miał warość zero,a więc ten x bedzie należał do dziedziny. Zatem warunek jaki musimy
nałożyc na trójmian, to: Δ = 0.
Ale mamy jeszcze we funkcji
√1−x . który istnieje tylko dla x ≤ 1. Zatem nasz x (miejsce
zerowe trójmianu musi być ≤ 1
Popatrz na rysunek
Reasumując, mamy dwa warunki:
1) Δ = 0
2) x
0 ≤ 1
1) Δ = 0 ⇔ 4m
2 − 16 = 0 ⇔ m = 2 lub m = −2
| b | | −2m | | −2m | |
2) x0 = − |
| = |
| i musi być: |
| ≤ 1 ⇔ m ≤ 1 |
| 2a | | −2 | | −2 | |
Zatem rozwiązaniem zadania jest: m = − 2 . Wtedy dziedziną funkcji jest: D = {−2}
27 kwi 06:32
Rafik: | 5 | |
ok, dla Δ=0 rozumiem, ale jest jeszcze przypadek dla Δ>0 gdzie wychodzi m= |
| |
| 2 | |
Czy dla Δ>0 to chodzi o to, że ta jedynka jest jednym z pierwiastków?
27 kwi 11:11
J:
jeśli Δ > 0 .. to istnieje przedział, gdzie trójmian jest dodatni , a więć dziedzina nie może
być zbiorem jednoelementowym
27 kwi 11:16
Rafik: Na pewno jest taki warunek
Δ>0
x∊<x1,x2>
x≤1
Tylko, że go nie rozumiem, a przynajmniej jak go już rozwiązuje to coś mi nie za bardzo
wychodzi
27 kwi 12:03
J:

tak ...jeśli Δ > 0 , to musi być warunek: x
1 = 1 , gdzie : x
1 < x
2 są pierwiastkami
trójmianu
wtedy dla x z przedziału (1,x
2) trójmian jest dodatni , ale nie istnieje
√1−x
jedynie dla x = 1 mamy dziedzinę jednoelementową
27 kwi 12:18
27 kwi 12:25