matematykaszkolna.pl
funkcja kwadratowa z parametrem Rafik: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)=1−x−x2+2mx−4 jest zbiór jednoelementowy. Wiem, że było już takie zadanie ale prosiłbym aby ktoś mi to zrozumiale wytłumaczył.
26 kwi 23:40
J: rysunek O dzidzinie decydować będzie trójmian kwadratowy. Zauważ,że parabola jest skierowana w dół. Jeśli Δ <0 , to trójmian bedzie przyjmował tylko wartości ujemne i funkcja nie będzie istnieć wogóle (brak dziedziny). Jeśli jednak Δ = 0 to będzie istniał taki (jeden) x, że trójmian będzie miał warość zero,a więc ten x bedzie należał do dziedziny. Zatem warunek jaki musimy nałożyc na trójmian, to: Δ = 0. Ale mamy jeszcze we funkcji 1−x . który istnieje tylko dla x ≤ 1. Zatem nasz x (miejsce zerowe trójmianu musi być ≤ 1 Popatrz na rysunek Reasumując, mamy dwa warunki: 1) Δ = 0 2) x0 ≤ 1 1) Δ = 0 ⇔ 4m2 − 16 = 0 ⇔ m = 2 lub m = −2
 b −2m −2m 
2) x0 = −

=

i musi być:

≤ 1 ⇔ m ≤ 1
 2a −2 −2 
Zatem rozwiązaniem zadania jest: m = − 2 . Wtedy dziedziną funkcji jest: D = {−2}
27 kwi 06:32
Rafik:
 5 
ok, dla Δ=0 rozumiem, ale jest jeszcze przypadek dla Δ>0 gdzie wychodzi m=

2 
Czy dla Δ>0 to chodzi o to, że ta jedynka jest jednym z pierwiastków?
27 kwi 11:11
J: jeśli Δ > 0 .. to istnieje przedział, gdzie trójmian jest dodatni , a więć dziedzina nie może być zbiorem jednoelementowym
27 kwi 11:16
Rafik: Na pewno jest taki warunek Δ>0 x∊<x1,x2> x≤1 Tylko, że go nie rozumiem, a przynajmniej jak go już rozwiązuje to coś mi nie za bardzo wychodzi
27 kwi 12:03
J: rysunek tak ...jeśli Δ > 0 , to musi być warunek: x1 = 1 , gdzie : x1 < x2 są pierwiastkami trójmianu wtedy dla x z przedziału (1,x2) trójmian jest dodatni , ale nie istnieje 1−x jedynie dla x = 1 mamy dziedzinę jednoelementową
27 kwi 12:18
27 kwi 12:25