Warunki zadania
Faosa: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)=√1−x − √−x2+2mx−4
jest zbiór jednoelementowy?
Jakie są warunki na taki zbiór? Jakoś nmg sb tego wyobrazić...
1 kwi 23:24
Qulka: liczba pod pierwiastkiem ma być nieujemna czyli ≥0
1 kwi 23:27
J:
−x2 + 2mx − 4 = 0
1 kwi 23:29
J:
Zbior jednoe.lementowy
1 kwi 23:31
Faosa: wiem że pod pierwiastkiem ≥0 ale to nie daje zbioru jednoelementowego;
1 kwi 23:32
Qulka: tak trzeba dobrać m żeby część wspólna dawała
albo z drugiego Δ=0 (bo ta parabola jest smutna)
albo tak żeby zaczynało się na 1 (bo pierwszy pierwiastek się na 1 kończy)
1 kwi 23:41
Faosa: wyszło mi m=
52 i w dziedzinie x=1; Δ=0 wychodzi m =2 lub m=−2 ale przecież tymi
liczbami m nie może być, bo dla jakiegoś tam x wyjdzie minus pod pierwiastkiem...
chyba że wziąć pod uwagę x≥1

Jak to wgl zapisać
2 kwi 00:53
J:
Wyrażenie pod drugim pierwiastkiem to parabola , która posiada maksimum , a więc trzeba tak
dobrać parametr , aby miała maksimum w zerze.
Warunek: −x2 + 2mx − 4 = 0 i Δ = 0 . To ma miejsce, gdy : m = 2 lub m = − 2.
Dla tych parametrów trójmian przyjmuje wartość 0 dla x = 2 , ale wtedy nie istnieje drugi
pierwiastek.
Wniosek: nie ma takiego m , aby dziedzina była zbiorem jednoelementowym
2 kwi 08:53
Faosa: dla m=−2, x=−2 więc taki zbiór chyba istnieje...
2 kwi 22:35
kix: dla m= −2 wyrażenie pod pierwiastkiem jest ujemne
2 kwi 22:42
Qulka:

dla m=−2 niebieska
dla m=2,5 zielona
2 kwi 22:45
Qulka:
dla m=−2 dziedziną jest x=−2
dla m=2,5 dziedziną jest x=1
2 kwi 22:47
kix: ups, zapomniałem o zerku
2 kwi 22:47