funkcje kwadratowe
milciak: zad.1 Przedstaw funkcję f(x) = −2 x
2 + 4x w postaci kanonicznej i podaj miejsca zerowe.
Postać kanoniczna
Xw = −b/2a= −4/2 * (−2) = 1
Δ = b
2 − 4ac = 4
2 − 4 * (−2) * 0 = 16
Yw = −Δ / 4a = −16 / 4 * (−2) = 2
y=a (x−p)
2 + q
y= −2 (x−1)
2 + 2
Czy to jest dobrze? I jak znaleźć te miejsca zerowe?

zad.2 Udowodnij, że funkcja f(x) = −2 (x+3)
2 − 5 jest rosnąca w przedziale (−
∞; −3>.
Proszę o rozwiązanie i najlepiej wyjaśnienie tych zadanek, z góry dziękuję
19 kwi 22:16
milciak: Pomoże ktoś?
19 kwi 22:33
19 kwi 22:34
pigor: ...,
1)
f(x)= −2x
2+4x= −2(x
2−2x+1−1)=
−2(x−1)2+2
f(x)=0 ⇔ −2x
2+4x= 0 ⇔ −2x(x−2)= 0 ⇔ x=0 v x=2 ⇔
x∊{0,2} . ...
19 kwi 22:35
Metis: F(x)=−2x
2 +4x
Miejsca zerowe:
−2x
2 +4x=0
−2x(x−2)=0 − rozwiąż.
Kanoniczna
19 kwi 22:37
milciak: zad. 1 miejsca zerowe to miejsca gdzie funkcja przecina oś x
x
1 = (−b −
√Δ) / 2a = (−4 − 4) / 2 * (−2) = 2
x
2 = (−b +
√Δ / 2a = (−4 + 4) / 2 * (−2) = 0
x
0 = {0, 2}
zad. 2 cały czas nie rozumiem

w szkole było coś takiego, że:
x
1, x
2 ∊ (−
∞; −3>
x
1 < x
2
f(x
1)= −2 (x
1 + 3)
2 − 5
f(x
2)= −2(x
2 + 3)
2 − 5
f(x
1) − f(x
2) = obliczenia tego i wynik = −2 [ (x
1 − x
2) (x
1 + x
2 + 6) ] < 0
bo ja bym zrobiła to w ten sposób, że pod x bym podstawiła −3, i np. −5 i wtedy narysowała ten
odcinek

dziękuję za to 1 zadanko
19 kwi 22:56
Jolanta: funkcja jest rosnąca jeżeli wraz ze wzrostem argumentu czyli x rośnie wartosć funkcji czyli y
to co było w szkole x1<x2 czyli jeżeli f(x1)<f(x2) funkcja jest rosnąca sprawdzamy to
odfmując
f(x1)−f(x2) <0
mogłoby tez tak być x2 >x1 f(x2)−f(x1) >0 rosnaca
19 kwi 23:48