Przedstawienie sił w postaci wektorowej
Dawid:

Przedstawienie sił w postaci wektorowej.
Witam mam pytanie jak przedstawić siły w postaci wektorowej?
Np. 1=P1=2kN 2=P2=5kN 3=P3=4kN
Dziękuje za pomoc
19 kwi 21:00
Qulka: trzeba podać udziały na kazdą oś
19 kwi 21:04
Metis: Qulka jak zdrowie? Wyzdrowiałas?
19 kwi 21:05
Dawid: Qulka a byś mogła bardziej coś przybliżyć

? Bo nie bardzo rozumiem
19 kwi 21:06
Dawid: a zapomniałem podać że na x jest 3 na y 12 a na z 4
19 kwi 21:11
Qulka: zdrówko oki

dzięki
19 kwi 21:12
Qulka: Dawid no to P1[−3,0,4] P2 [3,12,−4] hmmm..dobrze podpisałęś osie
19 kwi 21:14
Dawid: tak osią sa dobrze
19 kwi 21:16
Dawid: Bo mam takie zadanko rozwiązane z mechaniki na podstawie wektorów i nie bardzo rozumiem.
Bo mam obliczyć sumę geometryczną R układu sił P1 , P2, P3, wg rysunku wiedząc, że
1=P1=2kN 2=P2=5kN 3=P3=4kN
I jest punkt przedstawienie sił w postaci wektorowej i pojawia nam się coś takiego jak wektor
składowy w tych obliczeniach i P1 wyszło [−1.2,0,1.6]
19 kwi 21:24
Qulka: a te 3,12,4 to gdzie w końcu?
19 kwi 21:27
19 kwi 21:31
Qulka: bo jak podniesiesz te składowe z P1 do kwadratu i dodasz to masz wynikowe 2 kN
19 kwi 21:32
Qulka: a no to już widzę
19 kwi 21:34
Dawid: i to zadanie to jakieś czary mary katakumby
19 kwi 21:34
Dawid: 1 punkt te przedstawienie w postaci kierunkowej to nie rozumiem , a w internecie coś znaleźć
jakieś podobne zadanie to nic nie ma
19 kwi 21:35
Qulka: i w czym problem

masz ładnie rozpisane
19 kwi 21:35
Qulka: to to samo co tu tylko jeszcze 3 wymiar, ale analogicznie
19 kwi 21:37
19 kwi 21:37
19 kwi 21:40
Dawid: No napisałaś że P1= P1[−3,0,4] to czemu jest to podzielone jeszcze przez 5 ?
19 kwi 21:42
19 kwi 21:47
Dawid: czyli to [−3,0,4] są to współrzędne wektora
5 to jest długość to już rozumiem. Teraz nie wiem po co się dzieli to przez 5
i tego że P1=P1*e1
19 kwi 21:58
Qulka: żeby mieć taki w tym konkretnym kierunku, ale wypadkowa długość żeby była 1 (zamiast 5) bo
potem jak pomnożysz przez 2 to masz taki o długości 2 (czyli taki jak w zadaniu)
19 kwi 22:01
Dawid: Może i rozumiem ale i tak to skomplikowane
19 kwi 22:02
Qulka: jak masz coś długości 5 a chcesz mieć 2 to co robisz

dzielisz przez 5 i mnożysz przez 2
19 kwi 22:06
Dawid: No tak ale jaki to ma cel

?
19 kwi 22:08
Qulka: bo w zadaniu masz powiedziane że P1 ma być równy 2kN
19 kwi 22:09
Dawid: A już wiem

Dziękuje
19 kwi 22:13
20 kwi 18:16
Dawid: [ 0,−2,−1]?
20 kwi 18:51
Dawid: ktoś pomoże ?
20 kwi 21:15
qulka: raczej nie, bo nie jest równoległy do osi więc zera nie będzie
20 kwi 21:28
Dawid: Hmyy a jak za to się zabrać ? No jak mamy płaski układ to prosto
20 kwi 21:58
20 kwi 22:27
daras: jest nt. w kazdym podreczniku do mechaniki
20 kwi 22:27
Dawid: Tak to ja wiem jak liczyć tylko mam problemy z odczytaniem współrzędnych
20 kwi 22:33
daras: w układzie kartezjańskim wystarczy tw. Pitagorasa
P4 = [0, −80√5, −40√5]
20 kwi 23:11
daras: i trochę oleju w głowie
20 kwi 23:11
Qulka: aaa

ona szła po przekątnej

myślałam że bardziej dowolnie
20 kwi 23:25