2 zadania z brył obrotowych
ocb king size: Witam, mam 2 pilne do zrobienia zadania:
1)
Oblicz pole powierzchni kuli wpisanej w szescian, wiedzac ze przekatna szescianu jest o 1cm
dluzsza od jego krawedzi.
2)
Na kuli o promieniu 7 opisano walec. Podaj jego promien podstawy i wysokosc. oblicz pola
powierzchni i objetosc obu bryl.
19 kwi 16:49
ocb king size: pomoze ktos?
19 kwi 17:15
ocb king size: i jak?

potrzebuje pilnie
19 kwi 21:58
19 kwi 22:04
ocb king size: w tym 1) 2r√3 to przekątna szescianu a to 2r+1?
19 kwi 22:16
ocb king size: i jeszcze w 2) "pole powierzchni" walca to mam rozumiec ze korzystam ze wzoru : 2pp+pb?
19 kwi 22:20
Qulka: krawędź +1 jak w treści zadania
19 kwi 22:22
Qulka: w 2 tak
19 kwi 22:23
ocb king size: a co do 1 jeszcze raz, przekątna szescianu jest o 1cm dluzsza od krawedzi i skoro przekatna to
2r
√3 to krawedz nie wychodzi 2r
√3−1?
19 kwi 22:26
Qulka: po której stronie napiszesz tę jedynkę to obojętne... i tak masz z tego wyliczyć r
19 kwi 22:29
ocb king size: kurde sory, zaspany jestem myle sie co pisze, chodzilo mi o to ze jezeli przekatna szescianu
jest wieksza o 1cm od jego krawedzi to wynosi 2r
√3+1 a krawedz poprostu 2r, czy sie myle?
19 kwi 22:35
Qulka: teraz się mylisz się przekątna to 2r√3 i jest równa 2r +1
19 kwi 22:37
ocb king size: czyli ze przekatna to 2r+1 a krawedz szescianu to 2r tak?
19 kwi 22:44
ocb king size: chyba ze nie masz juz sily mi tego tlumaczyc to czy moglabys rozwiazac to zadanie jak powinno
byc?

2) sobie obliczylem
19 kwi 22:46
19 kwi 22:52
Mila:
a=2r
d=a
√3⇔
d=2r
√3
d=a+1=2r+1
2r
√3=2r+1
2r
√3−2r=1
r(2
√3−2)=1 /*(2
√3+2)
r*(4*3−4)=(2
√3+2)
r*8=2*(
√3+1) /:8
P
c=4πr
2
===================== licz do końca
19 kwi 22:58
ocb king size: i w takim wypadku
to
Pk=4pr
2
dobrze?
19 kwi 23:01
Qulka: pi znikło

i minus z mianownika
19 kwi 23:06
ocb king size: dobra sposobem Mili wyszło mi
dobrze?
19 kwi 23:07
19 kwi 23:08
19 kwi 23:15
Mila:

r
k=7
r
w=7
H=14
19 kwi 23:19
ocb king size: caly czas mi wychodzi
tak:
sory ze tak truje caly czas
19 kwi 23:23
ocb king size: 2 zadanie mam zrobione
19 kwi 23:24
ocb king size: i jak?
19 kwi 23:52
Mila:
Przed π napisz nawias, bo Ci obetną punkty na maturze, a najlepiej zostaw w postaci:
I po co mnożysz licznik przez 4 zamiast uprościć z 16 z mianownika.
19 kwi 23:52
ocb king size: o jezu ale ja glupi jestem, dobra dzieki juz widze
20 kwi 00:06