Ciągi
Myly: Błagam o pomoc

Jest tego więcej, ale z tymi mam problem, chcę wiedzieć jak je rozwiązywać i
resztę sama zrobie.
1. Wyznacz sumę S6+S18 ciągu arytmetycznego o różnicy r, jeśli: a1=6, s10=15
2. Oblicz sumę szestnastu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
a1*a6=3
a3+a9=6
3. Oblicz sumę wyrazów a11+a12+a13+...+a19+a20 jeśli suma trzydziestu początkowych wyrazów tego
ciągu wynosi 60
4. Sprawdź czy ciąg jest ciągiem geometrycznym: a) an=2*(
√3)
−n+1
b) an=(4
n+2
n)/(2
n+1)
5. Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego i zbadaj jego monotoniczność: a) q=5, a4=−5
b) a1=4, a7=1/2
6. Oblicz drugi i piąty wyraz ciagu geometrycznego:
a6=9a4
a2+a5=84
15 kwi 17:15
15 kwi 17:20
Janek191:
a1 = 6
S10 = 15
Mamy
S10 = 0,5*( a1 + a10}*10 = 5*( a1 + a10 = 5 *(6 + a10}
więc
15 = 30 + 5 a10
5 a10 = 15 − 30 = − 15 / : 5
a10 = − 3
−−−−−−−−−
ale a10 = a1 + 9 r czyli − 3 = 6 + 9r ⇒ 9r = − 3 − 6 = − 9
r = − 1
−−−−−−
zatem a6 = a1 + 5 r = 6 + 5*(−1) = 1
a18 = a1 + 17 r = 6 + 17*(−1) = 6 − 17 = − 11
oraz
S6 = 0,5*( a1 + a6)*6 = 3*( 6 + 1) = 21
S18 = 0,5*( a1 + a18)*18 = 9*( 6 − 11) = 9*(−5) = − 45
dlatego
S6 + S18 = 21 + (− 45) = − 24
=====================
Wzory:
an = a1 + ( n −1)* r
oraz
Sn = 0,5*( a1 + an)*n
==================
15 kwi 17:23
Myly: Janek, dziękuję, już rozumiem.

Jakbyś mógł (lub ktoś inny) mi pomóc z resztą to będę
wdzieczna
15 kwi 17:35
Janek191:
Zrób sama, to Ci sprawdzimy
15 kwi 17:38
Myly: Ale chodzi o to, że w ogóle nie wiem jak podejść do tego typu zadań. Byłam chora i nie było
mnie na większości lekcji z tego działu. Teraz próbuję robić zadania do sprawdzianu, ale
zupełnie nie wiem jak zacząć.
15 kwi 17:46
Metis: Podesłałem Ci zadania

Przejrzyj je, zrozum
15 kwi 17:52
Janek191:
z.2
Napisz na początku:
a1*( a1 + 5r) = 3
(a1 + 2 r) + ( a1 + 8 r) = 6 ⇒ wylicz a1 i wstaw do I równania;
Potem wylicz r
Następnie a16 i S16 z podanych wzorów
15 kwi 17:56
Myly: Ojej, w tym 2 zadaniu nie wiem jak na to nie wpadałam. Dziękuję.

Niestety z resztą nadal mam problem, a sprawdzian się nieubłagalnie zbliża.
18 kwi 11:35