zadania
Blue: zad.1 Oblicz granicę :
x−>1
zad.2 Wyznacz zbiór wartości funkcji f:
Proszę o pomoc
11 kwi 21:13
Braun:
1.Mnożenie przez sprzężenie
2. Było setki razy na forum, wystarczy wpisać zbiór wartości Mila..
Ale Tobie się nie chcę, nawet swoich obliczeń nie umieścisz i liczysz, że Mila albo Eta Ci
zrobią
Na maturze też na forum będziesz pisać ?
11 kwi 21:26
Blue: To pierwsze mi już wyszło, dzięki za podopowiedź

Mio to czekam jeszcze na rozwiązanie 2, w
wyszukiwarce nic mi nie znalazło...
11 kwi 21:42
Blue: Mimo*
11 kwi 21:42
Braun:
Ta nic nie ma w wyszukiwarce....
https://matematykaszkolna.pl/forum/239036.html
A obserwuję Cię od jakiegoś czasu i nie popieram zadania Mili, że jesteś zdolną
maturzystką..
Został miesiąc więc może czas żebyś już się ogarnęła...
11 kwi 21:52
Mila:
2)
| | x2 | |
Niech w będzie wartością funkcji f(x)= |
| dla x≠−1 |
| | 1+x)2 | |
x
2=w*(x
2+2x+1)
x
2=wx
2+2wx+w⇔
wx
2−x
2+2w*x+w=0
(w−1)x
2+2wx+w=0
1) w=1 wtedy mamy równanie 2x+1=0
| | 1 | |
x=− |
| jest rozwiązanie równania liniowego |
| | 2 | |
2) badamy kiedy równanie kwadratowe ma rozwiązania
Δ=4w
2−4w*(w−1)≥0⇔w≥0
Z
w=<0,
∞)
11 kwi 21:58
Benny: Za pomocą pochodnej można to rozwiązać?
11 kwi 22:04
Braun:
Mila masz do niej za dobre serce !
11 kwi 22:08
11 kwi 22:09
Benny: Myślałem, że byłoby szybciej. Wiesz jak ja lubię w każdym zadanku pchać się do pochodnej
11 kwi 22:11
Mila:
Rzowiąż zadanie ze stycznymi do koła i paraboli, bo dziewczyna chyba czeka.
11 kwi 22:16
Benny: Któro?
11 kwi 22:17
Blue: Ja też myślałam, żeby jakoś pochodną to raczej załatwić..

Dzięki Mila, a mogłabyś jeszcze pokazać przykład b)? Bo mi wychodzi inny zbiór niż w odp...
11 kwi 22:21
Blue: Braun, ja też nie uważam, żebym była zdolna, ale co to ma do rzeczy ?
11 kwi 22:23
11 kwi 22:35
Benny: Nie ma już co rozwiązywać.
Blue wrzuciła całe rozwiązanie
11 kwi 22:37
Mila:
| | |x−2| | |
Blue, zauważ, że wartości funkcji f(x)= |
| są ≥0 |
| | x2+1 | |
11 kwi 22:54
Blue: Mila, teraz już wiem, gdzie mój błąd, dziękuję
12 kwi 00:17
Mila:
: Dobranoc
12 kwi 00:22
YushokU: @Blue, a to robiłaś? Bo to chyba ten zbiór
| | 1−6x2 | |
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= |
| przechodzącej przez punkt |
| | 6x2 | |
Już kiedyś próbowałaś, ale nie pykło, może teraz?
12 kwi 00:28
Blue: YushokU , ja już to kiedyś rozwiązywałam, mówisz? Zaraz się za to zabieram
12 kwi 00:36
Blue: Mila, dobranoc
12 kwi 00:39
Blue: A dostrzegasz może pierwiastek tego równania

9x
3−13x−36=0?
12 kwi 00:50
YushokU: wiem jaki jest. tam było bodajże 6
√6, ale spróbuj zrobić sama, od nowa poprowadzić obliczenia
12 kwi 01:09
Blue: YushokU, ale Ty mi to dajesz, bo nie umiesz, czy żeby ma poćwiczyła?
12 kwi 01:16
Blue: *żebym ja
12 kwi 01:25
Blue: Dobra, ja już mykam spać

Dobranoc, wyszło mi takie równanie opisujące punkt przecięcia z
wykresem, ale nie wiem, czy gdzieś tam błędów rachunkowych nie zrobiłam
12 kwi 01:26
YushokU: Daję, żebyś poćwiczyła. Mi tylko to jedno zadanie i podchodzenie do niego kilka razy bardzo
pomogło zrozumieć pochodne, także liczę, że dla Ciebie też takie będzie
12 kwi 02:04