Podaj zbiór wartosci funkcji f(x) dla x należącego do R.
Misza: f(x)=x+3x2+7
25 lut 14:06
Misza: f(x)=(x+3)/(x2+7)
25 lut 14:06
wredulus_pospolitus:
poziom studia czy liceum
25 lut 14:18
Misza: liceum
25 lut 14:26
wredulus_pospolitus:
to sprawdź czy na pewno w mianowniku jest 2
25 lut 14:28
wredulus_pospolitus:
w związku z jakim działem zostało to zadanie podane
25 lut 14:28
Misza: w mianowniku jest x2+7
25 lut 14:29
Misza: a w liczniku x+3
25 lut 14:30
Misza: trzeba podac zbior wartosci tej funkcji
25 lut 14:31
wredulus_pospolitus:
ja rozumiem co masz zrobić ... natomiast staram się znaleźć 'narzędzia' jakimi możesz to zrobić
na poziomie dzisiejszego liceum ... i dlatego się pytam −−− związane z omawianiem jakiego
działu jest to zadanie
25 lut 14:32
Ajtek:
Cześć
wredulus 
.
Zadanie ze średniej z kwadratem w mianowniku też mi się nie podoba.
25 lut 14:34
wredulus_pospolitus:
gdyby w mianowniku nie było 2 to jak najbardziej ... zadanie na poziomie liceum ... powiedzmy
'poziom matury' (cokolwiek to oznacza) ... ale 2 w mianowniku na dobrą sprawę wymaga od
rozwiązującego policzenie pochodnej (no chyba że ktoś widzi jakiś inny sposób)
25 lut 14:38
Ajtek:
Ja nie widzę, a pochodna to raz dwa i pozamiatane.
25 lut 14:38
Misza: mieliśmy dzisiaj takie zadanie na maturze rozszerzonej próbnej xd
25 lut 14:41
wredulus_pospolitus:
to są dwie możliwości:
1) na rozszerzonej maturze powróciły w końcu pochodne (oby)
2) źle zapamiętałeś mianownik
25 lut 14:43
Misza: w mianowniku na 100% byl kwadrat
25 lut 14:44
Misza: a rozwiaz to z pochodnych jesli mozesz
25 lut 14:46
Ajtek:
Misza miałeś pochodne w szkole?
25 lut 14:46
Misza: właśnie nie
25 lut 14:46
wredulus_pospolitus:
no to nie rozwiążesz tego zadania jeżeli jest w takiej postaci
| | x+3 | |
gdyby to było |
| to od biedy coś tam można by było kombinować chociaż łatwo by |
| | x2−7 | |
| | x+3 | |
nie było ... a gdyby to było |
| to by było proste |
| | x+7 | |
| | x+3 | |
natomiast |
| bez pochodnych to naprawdę trudne zadanie ... zwłaszcza aby wyznaczyć |
| | x2+7 | |
minimum globalne
25 lut 14:50
Misza: chociaz w sumie cos tam z limensów bylo ale zadan nie robilismy nawet
25 lut 14:50
wredulus_pospolitus:
granice to za mało
25 lut 14:51
Misza: na pewno byl tam kwadrat
25 lut 14:53
Aga1.: A mogło być coś takiego?
25 lut 14:57
wredulus_pospolitus:
no to w takim razie pocieszę Ciebie −−− nie byłeś w stanie rozwiązać tego zadania
chociaż ... jeżeli miałeś granice ... to może miałeś sprawdzanie monotoniczności ciągów
wtedy mógłbyś się przybliżyć do rozwiązania
25 lut 14:57
Misza: dobra dzieki musze sie tego nauczyc przed zwykla matura xdd
25 lut 15:00
Misza: Aga1 na bank w mianowniku było x
2 +7 dam sobie reke uciac
25 lut 15:02
lic02: Misza, pamiętasz może treść zadania z sejfem ?
i w sumie inne, bo chciałbym porównać odpowiedzi i zrozumieć te trudniejsze zadania, tylko..
nie pamiętam jak dokładnie brzmiały..
25 lut 17:37
Mila:
Niech w będzie wartością funkcji f(x)
x+3=wx
2+7w⇔
w x
2−x+7w−3=0
1)Czy równanie ma rozwiązanie dla :
w=0⇔−x−3=0⇔x=−3
dla w=0 istnieje rozwiązanie równania, 0 należy do zbioru wartości funkcji
2)Dla w≠0⇔mamy równanie kwadratowe, dla
Δ≥0 równanie ma rozw.
1−4*(7w−3)*w≥0
1−28w
2+12w≥0 /*(−1)
28w
2−12w−1≤0
Δ
w=144+4*28=256
| | 12−16 | | 12+16 | |
w1= |
| lub w1= |
| |
| | 56 | | 56 | |
| | −4 | | 1 | | 1 | |
w1= |
| =− |
| lub w1= |
| |
| | 56 | | 14 | | 2 | |
25 lut 18:11
Radek:
Pani Milu to jest sposób z kiełbasy ?
25 lut 18:12
Ajtek:
Witaj
Mila 
.
Na to bym nie wpadł, chyba zbyt proste to było.
25 lut 18:13
Mila:
Witaj, Ajtek, na pewno byś wpadł, troche późnej.
Radek, byc może, nie pamiętam, kilka zadań na forum już tak rozwiązałam.
25 lut 18:19
Ajtek:
Mila przeceniasz mnie. "Mam ferie", moje myślenie matematyczne jest bliskie 0

.
25 lut 18:21
Mila:
Nie martw się, Misza i tak tego nie przeczytał.
25 lut 20:34