pomocy
niki: rozwiąż nierówność −2x2+9x−10<0
10 kwi 18:26
10 kwi 18:29
10 kwi 18:30
niki: nie wychodzi mi
10 kwi 20:00
Kejt: Pokaż jak liczysz.
10 kwi 20:00
niki: nie wiem jak zaczac
10 kwi 20:14
10 kwi 20:24
Janek191:

To dramat lub tragedia

− 2 x
2 + 9 x − 10 < 0
a = − 2 b = 9 c = − 10
Δ = b
2 − 4a*c = 81 − 4*(−2)*(−10) = 81 − 80 = 1
√Δ = 1
| | − b + √Δ | | − 9 + 1 | |
x1 = |
| = |
| = 2 |
| | 2a | | − 4 | |
| | − b − √Δ | | − 9 − 1 | |
x2 = |
| = |
| = 2,5 |
| | 2a | | − 4 | |
szkicujemy wykres funkcji f(x) = − 2 x
2 + 9 x − 10
i odczytujemy rozwiązanie
x ∊ ( −
∞ , 2 ) ∪ ( 2,5 ; +
∞ )
=====================
10 kwi 20:27