matematykaszkolna.pl
Jeżeli chcę wyznaczyć równanie prostej y=ax+b z punktu np A=(-2, -3) a wychodzi Nuwis14: Jeżeli chcę wyznaczyć równanie prostej y=ax+b z punktu np A=(−2, −3) a wychodzi mi 0=0 to co mam robić?
10 kwi 00:58
5-latek: Napisz porządnie tresc zadania a nie własne przemyślenia
10 kwi 01:00
Nuwis14: Może i masz rację. Punkt A=(−2, −3) jest wierzchołkiem rombu ABCD, którego bok zawiera sięw prostej x−3y−7=0. Punkt S=(1,1) jest środkiem symetrii tego rombu. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków rombu. Napisz równanie okręgu wpisanego w ten romb
10 kwi 01:03
Nuwis14: Punkt C daje radę obliczyć, ale potem już mi się wszystko sypie... A zostało mi jeszcze 6 zadań
10 kwi 01:05
Nuwis14: Wystraszyłem?emotka
10 kwi 01:14
5-latek: rysunekWiemy ze punk t przecięcia się przekątnych jest jego srodkiem symetrii Wiec Punkt S jest srodkiem przekątnej AC Ze wzoru na srodek odcina wylicz wspolrzedne punktu C Teraz cowiemy o przekątnych w rombie ? Pod jakim katem się przecinają ? Wiec napisz równanie prostej prostopadlej do prostej x−3y−7=0 (tej zielonej i przechodzącej przez S masz punkt B Wiadomo ze S jest srodkiem przekątnej DB wiec ze wzoru na srodek odcinka wylicz wspolrzedne punktu D Rysunek nie jest dokładny ale pokazuje ide rozwiązania (dokładne wspolrzedne wyznaczysz z obliczen Nad okręgiem pomysl sam
 AC*DB 
Np. pole rombu P=

2 
AB to bok Obwod = 4*AB wobec tego P=p*r gdzie r− promien okręgu wpisanego w romb a p to polowa obwodu wylicz r i napisz równanie tego okręgu jego srodek już masz
10 kwi 01:30
10 kwi 01:33
5-latek: B− to jest punkt przecięcia się prostej rozowej z zielona
10 kwi 01:37
Nuwis14: no właśnie o to równanie prostej przechodzącej przez punkty A i C się na początku pytałem
10 kwi 01:37
Nuwis14: hmmm wiesz zapomnij o mojej ostatniej wypowiedzi. Trochę już nie kontaktuję. Zabieram się do liczenia i napiszę jak coś wyliczę emotka
10 kwi 01:41
5-latek: Ide już spac ale równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty ma postac
y−y1 y2−y1 

=

x−x1 x2−x1 
Zauwaz ze prawa strona to wspolczynnik kierunkowy a tej prostej Albo tez zapoznaj się z tym https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html. Czesc Dobranoc emotka
10 kwi 01:44
Nuwis14: Cześć. Dziękuję za pomoc emotka
10 kwi 01:47
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html Oczywiście tak Można to zadanie rozwiazac tez inaczej np. za pomocą wektorow lub wykorzystując fakt ze dwa przeciwlegle boki w rombie sa rownolegle
10 kwi 11:17