Jeżeli chcę wyznaczyć równanie prostej y=ax+b z punktu np A=(-2, -3) a wychodzi
Nuwis14: Jeżeli chcę wyznaczyć równanie prostej y=ax+b z punktu np A=(−2, −3) a wychodzi mi 0=0 to co
mam robić?
10 kwi 00:58
5-latek: Napisz porządnie tresc zadania a nie własne przemyślenia
10 kwi 01:00
Nuwis14: Może i masz rację.
Punkt A=(−2, −3) jest wierzchołkiem rombu ABCD, którego bok zawiera sięw prostej x−3y−7=0.
Punkt S=(1,1) jest środkiem symetrii tego rombu. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków
rombu. Napisz równanie okręgu wpisanego w ten romb
10 kwi 01:03
Nuwis14: Punkt C daje radę obliczyć, ale potem już mi się wszystko sypie... A zostało mi jeszcze 6 zadań
10 kwi 01:05
Nuwis14: Wystraszyłem?
10 kwi 01:14
5-latek:

Wiemy ze punk t przecięcia się przekątnych jest jego srodkiem symetrii
Wiec Punkt S jest srodkiem przekątnej AC
Ze wzoru na srodek odcina wylicz wspolrzedne punktu C
Teraz cowiemy o przekątnych w rombie ?
Pod jakim katem się przecinają ?
Wiec napisz równanie prostej prostopadlej do prostej x−3y−7=0 (tej zielonej i przechodzącej
przez S
masz punkt B
Wiadomo ze S jest srodkiem przekątnej DB wiec ze wzoru na srodek odcinka wylicz wspolrzedne
punktu D
Rysunek nie jest dokładny ale pokazuje ide rozwiązania (dokładne wspolrzedne wyznaczysz z
obliczen
Nad okręgiem pomysl sam
| | AC*DB | |
Np. pole rombu P= |
| |
| | 2 | |
AB to bok Obwod = 4*AB wobec tego P=p*r gdzie r− promien okręgu wpisanego w romb a p
to polowa obwodu wylicz r i napisz równanie tego okręgu jego srodek już masz
10 kwi 01:30
10 kwi 01:33
5-latek: B− to jest punkt przecięcia się prostej rozowej z zielona
10 kwi 01:37
Nuwis14: no właśnie o to równanie prostej przechodzącej przez punkty A i C się na początku pytałem
10 kwi 01:37
Nuwis14: hmmm wiesz zapomnij o mojej ostatniej wypowiedzi. Trochę już nie kontaktuję. Zabieram się do
liczenia i napiszę jak coś wyliczę
10 kwi 01:41
5-latek: Ide już spac ale równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty ma postac
Zauwaz ze prawa strona to wspolczynnik kierunkowy a tej prostej
Albo tez zapoznaj się z tym
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html.
Czesc Dobranoc
10 kwi 01:44
Nuwis14: Cześć. Dziękuję za pomoc
10 kwi 01:47
10 kwi 11:17