www
ocena bezpieczenstwa:
W trapezie ABCD (AB ∥ DC ) przekątne AC i BD przecinają się w punkcie O takim, że
|AO | : |OC | = 4 : 1 . Pole trójkąta DOC jest równe 2. Uzasadnij, że pole trapezu ABCD
jest równe 50.
trójkąty podobne AOB i DOC (kkk)
y*h/2 = 2
y*h=4
| AB+CD | | 4y+y | |
PT = |
| *H = |
| *5h = 25yh/2 = 25*4/2 = 50 |
| 2 | | 2 | |
dobrze?
ktoś podrzuci inną metodę(jeśli jakaś jest)
?
9 kwi 17:56
Eta:
k=4 i P2=P(DOC)
P(trapezu)= (k+1)2*P2 ⇒ P=25*2=50
lub
k=4 P2=2 , √P2=√2 P1=P(ABO)=k2*P2= 32 , √P1=4√2
P(trapezu)= (√P1+√P2)2 ⇒ P= (5√2)2= 50
9 kwi 18:03
9 kwi 18:05
9 kwi 18:06
ocena bezpieczenstwa: dziękuję ślicznie
9 kwi 18:11
Eta:
Na zdrowie .......
P.S. Twoja metoda też jest poprawna
9 kwi 18:13