stożek
xxx: oblicz pole powierzchni bocznej stożka o wysokości H− 3cm i objętości V−16cm3
5 kwi 22:14
5 kwi 22:25
xxx: właśnie nie rozumiem jak to wykorzystac i kompletnie nie rozumiem jak to zrobc
5 kwi 22:32
5-latek: Napisz wzor na pole powierzrzchni bocznej stożka i napisz jakie dane sa potrzebne do obliczenia
tego pola
5 kwi 22:34
5-latek: Przede wszystkim zrobić rysunek i nanieść oznaczenia
5 kwi 22:35
xxx: a mozesz mi powiedziec jak policzyc r?
5 kwi 22:41
5-latek: Mogę powiedzieć

Wykorzystaj wzor na objetosc stożka
5 kwi 22:43
xxx: | | 3 | |
no wlasnie wychodzimi |
| π=r 2 i źle mi to wyglada  |
| | 48 | |
5 kwi 22:45
5-latek: Pewnie ze zle
| | 16 | | 16 | | √16 | |
16= πr2 to r2= |
| to r= √ |
| = |
| =dokończ √π zostaw w |
| | π | | π | | √π | |
mianowniku bo to liczba niewymierna
5 kwi 22:57
5-latek: | | 16 | |
Oczywiście także r=−√ |
| ale to rozwiązanie odrzucamy bo r>0 |
| | π | |
5 kwi 22:58
xxx: ooo dzięki wielkie
5 kwi 23:04
5-latek:

Nie dziękuj tylko licz dalej
czyli r= ile ?
napisz i do policzenia zostało l
czyli l
2=H
2+r
2 z pitagorasa
l=
√H2+r2
wiec pole powierzchni bocznej = Masz już wszystko bo masz r i l policzone
5 kwi 23:08
xxx: juz to akurat umiem ,dlatego dziekuje
5 kwi 23:12
5-latek: na zdrowie
5 kwi 23:21
daras: on już to umie i rozumie...do następnego razu
6 kwi 12:39
6 kwi 23:12