zadanie optymalizacyjne
Archy: Opakowania na frytki w kształcie rożka wykonuje się z wycinka koła o promieniu r. Opakowanie ma
takie wymiary, że jego pojemność jest możliwie największa. Oblicz wysokość i promień podstawy
stożka będącego wzorcem opakowania.
5 kwi 23:52
Archy:
6 kwi 10:35
daras: czy to jest torus, banan czy dętka ?
nie jadam frytek więc nie wiem
6 kwi 10:41
Archy: To jest zwykly stozek...
6 kwi 12:06
6 kwi 12:32
Archy: problem w tym że nie mogę sobie poradzić z funkcją którą ułożyłem.
| | 1 | | α | | α | |
wyszło mi v= |
| *π*(R(1− |
| ))2*R−R(1− |
| ) gdzie R to promień tego okręgu |
| | 3 | | 360 | | 360 | |
wyjściowego
6 kwi 13:40
daras: nie jest to wycinek koło tylko kuli i dalej idź tym tropem
6 kwi 14:07
daras: + r2 = h2 + R2
6 kwi 14:10
daras: a funkcja do pobadania wygląda tak:
otwórz sobie albo poszukaj na chomiku Krysickiego, Włodarskiego w t.1 jest bodajze takie samo
zadanie, kiedyś to dawali na maturze
6 kwi 14:14
Archy: dlaczego kuli jak w trści zadania pisze że z wycinka koła?
6 kwi 14:57
Eta:

r=l −− dł. tworzącej stożka
H=
√r2−R2 , R<r i H<r
V
'(R)=0 ⇒ .............
dokończ.........
6 kwi 15:10
Archy: | | 2 | | 1 | |
v"(R)= |
| πR* |
| (r2−R2)*2r*2R |
| | 3 | | 2 | |
6 kwi 15:22
Archy: | | 1 | |
pomyłka. |
| (r2−R2)u−{1}{2} |
| | 2 | |
6 kwi 15:26
Archy: czyli do 0 trzeba przyrównać 2πR*2*(2r−2R)
6 kwi 15:31
Archy: nie wiem jak to skończyć.
Z tej pochodnej nie wyjdą mi miejsca zerowe
6 kwi 15:43
Eta:
| | 1 | | 2R | |
V'(R)= |
| π[2R*√r2−R2−R2* |
| ] =0 /*3π |
| | 3 | | 2√r2−R2 | |
| | R3 | | √r2−R2 | |
2R*√r2−R2− |
| =0 /* |
| |
| | √r2−R2 | | R | |
2(r
2−R
2)−R
2=0 ⇒ 3R
2=2r
2 ⇒ R=.................. i H=.............
6 kwi 16:02
daras: a co ja napisałem o 14:14

jak to nie wyjdą ci miejsca zerowe

powtórz sobie wszystko najpierw a potem pytaj, bo jak nic nie umiesz, to trudno coś wytłumaczyc
6 kwi 17:12
Eta:
6 kwi 17:13