a
trebacz: Korzystając z zasady indukcji matematycznej udowodnij, że:
n
| | n(n + 1)(2n + 1) | |
∑ i2 = |
| |
| | 6 | |
i=1
1. n = 0
L = i
2 = 1
2 = 1
| | n(n + 1)(2n + 1) | | 1(1+1)(2 + 1) | |
P = |
| = |
| = 1 |
| | 6 | | 6 | |
i mam pytanie czy dobrze podstawiam pod lewą stronę ? Powinno być i
2 czy n
2 ?
3 kwi 18:57
trebacz: ?
3 kwi 19:08
Saizou :
nie możesz sprawdzać dla n=0, bo sumujesz od i=1, wiec sprawdzasz dla najmniejszego możliwego
n, tzn. n=1 wtedy masz ∑i=11i2=12=1
3 kwi 19:15
Saizou :
| | 0(0+1)(2*0+1) | |
zresztą jak byś sprawdzał dla n=0 to prawa strona wygląda tak |
| =0 |
| | 6 | |
3 kwi 19:16
trebacz: miało być n0 = 1 pomyliłem się, zapis jak tak poprawny pod lewą stronę wpisywać i2 czy n2 ?
3 kwi 19:20
Saizou :
to wszystko zależy od ilu i do czego sumujesz, bo np.
∑i=1 2n i=1+2+3+...+n+(n+1)+...+2n
i gdybyśmy sprawdzali dla n=1 tzn ∑i=1 2 i=1+2 i mamy dwa składniki
3 kwi 19:23
trebacz: to w tym przykładzie może byyć L = i2 = 12 = 1 ? czy powinno być L = n2 = 12 = 1 ?
3 kwi 19:28
Saizou :
ja byłem uczony że najlepiej napisać że
L=∑1i=1 i2=12=1
3 kwi 19:33
trebacz: ok dzięki
3 kwi 19:37
Qulka: trebacz to już 4 post z tą samą indukcją

odechciewa się Ci pomagać
3 kwi 20:31
trebacz: chyba drugi. Chciałem spytać o to czy dobrze rozpisuje
3 kwi 20:37
3 kwi 20:49
trebacz: już nie będę
3 kwi 20:50