indukcja
trebacz: Korzystając z zasady indukcji matematycznej udowodnij, że:
n
| | n(n + 1)(2n + 1) | |
∑ i2 = |
| |
| | 6 | |
i=1
Mógłby ktoś mi wyjaśnić na czym polega indukcja matematyczna na tym przykładzie ?
2 kwi 14:36
2 kwi 14:37
Qulka: to co podkreślone na niebiesko to jest podstawienie z założenia indukcyjnego
2 kwi 14:38
trebacz: masz może jeszcze więcej rozwiązań do tych zadań ? Bo mam taką listę zadań to może masz
rozwiązania ?
2 kwi 14:41
trebacz: czy to Ty teraz je rozwiązałaś ?
2 kwi 14:43
trebacz: a przy podstawieniach przepisywać ∑ ? i np. n = 1 to w punkcie 1. jak napisze
L = i2 = 12 = 1 to jest dobrze ?
2 kwi 17:03
trebacz: czemu
| (K + 1)(2k2 + 7k + 6) | | (k + 1)2(l + 3/2)(k + 2) | |
| = |
| ? |
| 6 | | 6 | |
nie wiem jak to zostało wyciągnięte przed nawias ?
2 kwi 17:18
Qulka: policzona delta k1 i k2 i ze wzoru na postać iloczynową trójmianu
2 kwi 20:43