n(n + 1)(n + 2) | ||
∑ i(i + 1) = | ||
3 |
k(k + 1)(k + 2) | ||
2 + 6 + 12 + ... + k(k + 1) = | ||
3 |
(k + 1)(k + 1 + 1)(k + 1 + 2) | ||
2 + 6 + 12 + .... + k(k + 1) + (k + 1)(k + 1 + 1) = | ||
3 |
(k +1)(k + 2)(k + 3) | ||
2 + 6 + 12 + ... + k(k + 1) + k(k + 1)(k + 2) = | ||
3 |
k(k + 1)(k + 2) | 3(k + 1)(k + 2) | k(k + 1)(k + 2) + 3(k + 1)(k + 2) | ||||
L = | + | = | ||||
3 | 3 | 3 |
(k + 1)(k(k + 2) + 2(k + 1)(k + 2)) | ||
= | ||
3 |
(k + 1)(k2 + 2k + 2(k2 + 2k + k + 2) | ||
= | ||
3 |
(K + 1)(k2 + 2k +2l2 + 4k + 2k + 4) | ||
= | ||
3 |
(k + 1)(3k2 + 7k + 4) | ||
= | ||
3 |
−7 − 1 | 8 | |||
k1 = | = − | |||
3 | 3 |
−7 + 1 | ||
k2 = | = −2 | |
3 |
(k + 1)(k + 2)(k + 3) | ||
P = | ||
3 |
k(k+1)(k+2)+3(k+1)(k+2) | |
możesz wyłączyć (k+1)(k+2) przed nawias i otrzymujesz już prawą | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |