dsf
trebacz: Korzystając z zasady indukcji matematycznej udowodnij prawdziwość następujących zależności dla
dowolnej liczby naturalnej n.
30| n5 − n
1. n = 1
n5 − m = 0
2. n = k, k≥0
k5 − l = ?
3. n = k + 1
(k + 1)5 − (k + 1) = ?
W taki sposób to się rozwiązuje ? tylko nie wiem co po znaku = ma być
3 kwi 19:39
Saizou :
zapis 30|n5−n oznacza że 30 dzieli n5−n , a to oznacza że n5−n=30p gdzie p∊Z, zatem
−dla n=1 mamy
15−1=0 30|0 jest ok
−zakładamy prawdziwość dla pewnego n tzn. istnieje p∊Z takie że n5−n=30p
−pokażemy że również prawdzie jest stwierdzenie (n+1)5−(n+1)=30l gdzie l∊Z
(n+1)5−(n+1)=... i kombinuj
3 kwi 19:50
trebacz: 1. n = 1
n5 − n = 0
2. n = k
k5 − k = 30p
3. n = k + 1
(k + 1)5 − (k + 1) = 30p
takie zapisy są dobre ?
3 kwi 19:57
Saizou : tak, ale w tym 3. nie może być p, bo użyłeś je w 2. i dopisz co to za p
3 kwi 20:01
trebacz:
1. n = 1
n5 − n = 0
2. n = k
k5 − k = 30p, p∊N
3. n = k + 1
(k + 1)5 − (k + 1) = 30m, m∊N
Nie mam pojęcia jak to przekształcać.
3 kwi 20:04
trebacz: możesz pomóc ?
3 kwi 20:12
Saizou :
(k+1)5−(k+1)=(k+1)((k+1)4−1)=(k+1)[{(k+1)2−1}{(k+1)2+1}]=
(k+1)(k+1−1)(k+1+1)(k2+2k+2)=k(k+1)(k+2)(k2+2k+2)=
k5+5k4+10k3+10k2+4k= (potrzebujemy wyrażenia k5−n)
(k5−k)+5k4+10k3+10k2+5k= wyrażenie w (k5−k) jest już podzielne przez 30 z
założeń
30p+5k(k3+1)+10k2(k+1)=
30p+5k(k+1)(k2+k+1)+10k2(k+1)=
30p+5k(k+1)(k2+k+1+2k)=
30p+5k(k+1)(k2+3k+1) wystarczy pokazać że 5k(k+1)(k2+3k+1) jest podzielne przez 30
3 kwi 20:22
trebacz: zupełnie tego nie ogarniam co tu napisałeś, sam tego chyba nigdy nie rozwiąże
3 kwi 20:23
Saizou : tę podzielność akurat łatwiej pokazać bez indukcji

a i jeszcze jest bład w 3 linijce od końca
30p+5k(k+1)(k
2[N−]]k+1)+10k
2(k+1)=
30p+5k(k+1)[k
2−k+1+2k]=
30p+5k(k+1)(k
2−k+1)
i wystarczy pokazac że 5k(k+1)(k
2−k+1) jest podzielne przez 30
3 kwi 20:30
Saizou :
trebacz jesteś studentem ?
3 kwi 20:32
trebacz: tak , czemu pytasz ? Nigdy nie byłem dobry z matmy, muszę to indukcją udowodnić
3 kwi 20:37
Saizou : tak z ciekawości, a co studiujesz ?
3 kwi 20:37
trebacz: informatyka, z matmą mam tylko problemy
3 kwi 20:48