stożki
Magda: Pole podstawy stożka jest równe polu koła wielkiego kuli o objętości 288π. Tangens kąta między
tworzącą stożka a jego podstawą jest równy 5/3. Oblicz objętość tego stożka.Pomoże ktoś bo nie
wiem jak to zrobic?
28 mar 22:32
Magda: ?
28 mar 22:38
Qulka:
V
K=4πR
3 / 3 więc R= 6
Pole podstawy = πR
2=36π
V
S=360π/3=120π
28 mar 22:41
Magda: a mogłabyś objaśnić wszystko krok po roku?
28 mar 22:42
Qulka: wzór na objętość kuli pozwala policzyć R
1005
skoro pole podstawy to pole wielkiego koła to je liczę czyli wstawiam R
28 mar 22:45
Qulka:

w treści masz tg α czyli H/R więc podstawiam
28 mar 22:46
Qulka: objętość stożka to 1/3 pola podstawy razy wysokość
28 mar 22:47
Magda: VK=4πR3 / 3 więc R= 6
w jaki sposób obliczyłaś R
?
28 mar 22:52
Qulka:
| | 4πR3 | |
288π= |
| skracam π i dzielę przez 4 i mnożę razy 3 |
| | 3 | |
72•3=R
3
8•27=R
3
2
3•3
3=R
3
R=6
28 mar 22:55
Magda: Ok rozumiem . dziękuje.
28 mar 22:57
Magda: A H=10 to mnożyłaś na krzyż te H/R=5/3 czy inaczej jakoś ?
28 mar 23:05
Qulka: ty mnóż na krzyż

ja widzę bez mnożenia
28 mar 23:11
Magda: ale mnożąc na krzyż wychodzi mi 15
H3=R5/3
H=R5*3
H=R15
nie wiem czy to tak ma byc ?
28 mar 23:15
Qulka:
a mi 3H=5R
i skoro R=6
więc 3H=30
H=10
28 mar 23:16
Magda: aaa za R=trzeba wstawić 6 ..
28 mar 23:18
Magda: a wiesz jak to zadanie zrobic ?
promień kuli jest równy promieniowi podstawy stożka .oblicz stosunek objętość kuli do objętość
stożka jeżeli przekrój stożka płaszczyzną zawierającą jego osi jest trójkątem równobocznym ?
28 mar 23:38
28 mar 23:43
28 mar 23:46
Magda: a jak liczysz objętość całego stożka to pod R2 coś wstawić?
28 mar 23:51
Qulka: nie, R jest takie jak w kuli więc się skróci
28 mar 23:51
Magda: Nie wiem jak zrobić ,pozbyć się 3 z dołu ?
29 mar 00:00
Qulka: skraca się bo jest i w kuli i w stożku
29 mar 00:01