sprawdzenie prawdopodobieństwo
panpawel_v2: Do windy na parterze budynku wsiadło 8 osób, po czym każda z nich w sposób losowy wysiadła na
jednym z pięciu pięter budynku. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na jednym z pięter wysiadło
co najmniej 6 osób.
Liczę to tak:
|Ω|=5
8
A−na jednym z pięter wysiadło co najmniej 6 osób
(najpierw wybieram 6 osób i wybieram dla nich piętro a potem dla 2 pozostałych wypieram piętra)
i teraz pojawia się problem
Nie mam do tego odpowiedzi :<
Czy jest to dobrze?
27 mar 21:40
panpawel_v2:

pomoże ktoś?
27 mar 21:53
panpawel_v2:
27 mar 21:59
Qulka: Ω=85=32768
A=5•(7•8+7•4+8+1)=465
27 mar 22:00
panpawel_v2: dlaczego taka omega?
27 mar 22:02
Eta:
?
27 mar 22:04
Eta:
Qulka pogrywa w"qulki"
27 mar 22:05
Qulka: dla każdej z osób przypisujemy piętro na którym wysiadła więc n=5 a k=8
27 mar 22:06
panpawel_v2: @
Eta
Wiem, że matematycy chcą zawrzeć zawsze jak najwięcej informacji w minimum słów, ale może
rozwiniesz to jakoś?
27 mar 22:06
Qulka: tylko do A zapomniałam że wybieramy z 5 pięter
27 mar 22:07
Eta:
|Ω|=5
8
| | | | | | | | | | | | | |
|A|= | * | + | * | + | * | = 5(7*4+8+1)=..... |
| | | | | | | |
27 mar 22:08
Qulka: no dobra

masz dobrze
27 mar 22:08
panpawel_v2: ja to rozumeim tak:
dla pierwszej osoby wybieram piętro
dla drugiej osoby wybieram piętro
...
dla ósmej osoby wybieram piętro
Nie wydaje mi się żeby to 85 działało
27 mar 22:08
Eta:
Co jest z Tobą Quleczko?
|Ω|=5*5*5*5*5*5*5*5= 58
27 mar 22:09
panpawel_v2: Wyjaśnisz mi dlaczego |A| tak wygląda?
dlaczego nie wybierasz pieter dla 2 pozostałych osób?
27 mar 22:13
panpawel_v2: tzn raz dla 2 i raz dla 1
27 mar 22:14
panpawel_v2:
To jak jest w końcu
Trochę się niecierpliwię
27 mar 22:20
Qulka: najpierw tak napisałam, a potem przerobiłam na odwrót bo mi się wydawało, że on ma na odwrót
jak czytałam treść zadania

Ja naprawdę poświęcam na to ułamki sekund i mogę się mylić

za co wszystkich z góry
przepraszam
27 mar 22:22
Eta:
| | | |
Wybierasz 1 piętro z 5 pięter na { | sposobów |
| | |
i wybierasz 6 osób z 8 osób ( a 2 pozostałych osób nie wypuszczasz na tym piętrze
niech wysiadają gdzie chcą ( byle nie na tym piętrze co te 6 osób)
itd........
27 mar 22:23
Qulka: Ω=n
k = 5
8 zdecydowanie
27 mar 22:23
Eta:
W pośpiechu to łapiemy "pchełki" Quleczko
27 mar 22:24
panpawel_v2: Nie rozumiem, dlaczego nie wybieramy dla nich pięter?
27 mar 22:26
Qulka: wybraliśmy na początku jedno z 5
27 mar 22:28
Qulka: czy 'nich' to znaczyło tych 2 czy tych 6
27 mar 22:32
Eta:
27 mar 22:33
panpawel_v2: to odnosiło się do grupy 6−osobowej
27 mar 22:33
Qulka: no to na początku masz 5 bo wybraliśmy jedno z 5 pięter na którym wszystkie wysiądą
27 mar 22:36
panpawel_v2: Jestem przekonany, że trzeba wybrać te piętra dla pozostałych
27 mar 22:37
Qulka: ale chyba faktycznie jak wybierzemy te 6 do wysiadki to pozostałe mogą wysiąść na 4•4 sposobów
dla danej szóstki
27 mar 22:38
panpawel_v2:
No bo wasze |A| się różnią

Jestem cienki z kombinatoryki i wolę się dopytać.
27 mar 22:43
27 mar 22:44
Eta:
Choć ja bym się zastanawiała , co mnie obchodzi gdzie wysiądą 2 pozostałe osoby
27 mar 22:49
panpawel_v2: teraz próbuję zrozumieć dlaczego to moje nie działa
27 mar 22:52
panpawel_v2: ktoś mi podpowie co jest z tym nie tak?
27 mar 22:53
Qulka: bo nie może być 5•5 (to co napisałeś) ponieważ dublują ci się rozwiązania z tymi jak wybierałeś
te osoby
27 mar 22:54
Mila:
Trzy w jednym nie są rozłączne i możesz niektóre sytuacje liczyć 3 razy.
27 mar 22:58
panpawel_v2: Dobra, dobra tyle to i ja wiem

Chodziło mi dokładnie kiedy się tak dzieje
Pomijając to,
Ogromnie dziękuję @
Mila @
Qulka @
Eta
27 mar 23:05
panpawel_v2: Macie może jakieś dobre zadania (do matury), co mnie styrają, bo chcę zyskać pewność siebie w
tym
27 mar 23:07
27 mar 23:11
27 mar 23:12
27 mar 23:13
panpawel_v2: Chodziło o kombinatorykę/prawdopodobieństwo oczywiście
27 mar 23:14
Qulka: zadanie 3 z rozszerzonej masz pr−wo
27 mar 23:16
Qulka: i pierwsze też
27 mar 23:16
27 mar 23:17
27 mar 23:19