Do wykresu funkcji liniowej f nalezą punkty
Paula: Do wykresu funkcji liniowej f należą punkty A(1,−1) i B(3,3). Wykres rosnącej funkcji liniowej
g przechodzi przez punkt C(0,2) i tworzy z osią OX kąt ostry, którego cosinus jest równy
√2/2.
a)wyznacz wzory funkcji f i g
b) sprawdź czy wykresy funkcji f i g mają punkt wspólny. Jeśli tak podaj jego współrzędne.
26 mar 17:17
===:
... nie "obijaj się" −

1) piszesz równanie prostej przez A i B
2) znając wartość cosinusa znasz wartość tangensa czyli a drugiej prostej
3) piszesz równanie g(x)
4) jeśli współczynniki nie są równe to proste przecinają się i musisz rozwiązać układ rów.
26 mar 17:23
Paula: A skąd ja mam to wiedzieć, w sensie jak to zrobić? Bo w dalszym ciągu nie wiem
26 mar 17:51
26 mar 18:09
Janek191:

1) y = a x + b A = ( 1 , −1) B = ( 3 , 3)
więc
− 1 = a + b
3 = 3a + b
−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
3 − (−1) − 2a
4 = 2a
a = 2
−−−−
b = − 1 − a = − 1 − 2 = − 3
y = 2 x − 3 − prosta AB
========
| | √2 | |
cos α = |
| ⇒ α = 45o ⇒ tg 45o = 1 |
| | 2 | |
a
1 = 1
oraz C = ( 0, 2)
więc
y = a
1 x + b
1
czyli
y = x + b
1
2 = 0 + b
1
b
1 = 2
y = x + 2 − prosta będąca wykresem funkcji g
Odp, f(x) = 2 x − 3 , g(x) = x + 2
========================
Dodatkowo − rysunek:
26 mar 18:18
Paula: dziękuję Janek191 Ty mnie zawsze ratujesz haha
26 mar 18:21