Rozwiąż równanie (tw o pierwiastkach; wielomiany)
Mariusz: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania korzystając z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych
2x3−3x2−3x+4=0
23 mar 23:20
===:
to szukaj wsród dzielników czwórki −
23 mar 23:29
Mariusz: ...problemem jest wyprowadzenie pierwiastków z wyniku z dzielenia z resztą, nie interpretacja
równania... błagam
23 mar 23:31
Qulka: to rób Hornerem będzie szybciej
23 mar 23:32
23 mar 23:37
===:
podziel przez (x−1)
23 mar 23:37
PR: 1 jest pierwiastkiem. Podziel wielomian przez (x−1) i rozwiąż.
23 mar 23:38
23 mar 23:39
Mariusz: OK, rozwiązaniem jest 4. W innych przykładach jest zazwyczaj więcej pierwiastków.
Czy jest zatem możliwość określić już na początku czy równanie ma jedno lub więcej
pierwiastków?
23 mar 23:41
PR: Wielomian jest 3 stopnia, więc ma maksymalnie 3 pierwiastki.
23 mar 23:43
Mariusz: Zaraz, źle sprawdziłem. Poprawnymi rozwiązaniami są (1−√33)/4, (1+√33)/4 oraz 1.
23 mar 23:46
Mariusz: Podzieliłem wielomian przez (x+1). Wynik to 2x2−5x+2 oraz reszty 2.
Więc mam coś takiego:
w(x) = (2x2−5x+2)(x+1)+2
Tutaj mam problem z obliczeniem tego.
23 mar 23:49
PR: Czemu przez (x+1)?
23 mar 23:50
Qulka: miałeś podzielić przez x−1
i nie może być reszty skoro to ma być pierwiastek
23 mar 23:50
Mila:
Równanie ma jeden pierwiastek całkowity
x=1 i dwa pierwistki niewymierne.
2x
3−3x
2−3x+4=0
w(1)=2*1−3*1−3+4=6−6=0
Schemat Hornera: x=1
2 −3 −3 4
2 −1 −4 0
⇔2x
3−3x
2−3x+4=(x−1)*(2x
2−x−4)
(x−1)*(2x
2−x−4)=0⇔
x=1 lub 2x
2−x−4=0
| | 1−√33 | | 1+√33 | |
x=1 lub Δ=1+4*2*4=33⇔x= |
| lub x= |
| |
| | 4 | | 4 | |
23 mar 23:50
Mariusz: Faktycznie, pomyłka przy pracy.
Jako iż
w(x)=0 dla x=1,
więc powinienem był podzielić przez (x−1).
Zapamiętam wszystko; dziękuję bardzo za poświęcony czas.
23 mar 23:54