pomocy!
paulina: Dwie ściany ostrosłupa trójkątnego są trójkątami równobocznymi o boku długości a i dwie są
trójkątami prostokątnymi. Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa. Bardzo proszę o pomoc
i wytłumaczenie.
20 mar 12:43
Janek191:
Czy dobrze jest przepisana treść zadania ?
20 mar 13:12
paulina: tak
20 mar 13:20
Janek191:
Narysuj siatkę tego ostrosłupa
20 mar 13:23
stonoga:
20 mar 13:34
paulina:

nie jestem pewna, czy tak ona wygląda..
20 mar 13:36
paulina: | | a2√3 | | 1 | | √3 | |
Pc=2 |
| +2* |
| a2= |
| a2+a2 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
nie wiem jak policzyć wysokość poprowadzoną na podstawę będącą trójkątem prostokątnym, wie ktoś
jak wyliczyć H?
20 mar 13:42
stonoga: b
2= a
2 + a
2
b
2 = 2a
2
b = a
√2
| | a2 | | a2√3 | | a2√3 | | 2a2 | | a2√3 | |
P = 2 * |
| + 2 * |
| = a2 + |
| = |
| + |
| = |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2a2+a2√3 | | 2 + √3 | |
|
| = a2 * |
| |
| | 2 | | 2 | |
20 mar 13:45
paulina: też mi tak wyszło

nie wiem jeszcze jak policzyć objętość..
20 mar 13:49
20 mar 13:51
stonoga: H − zaznaczyłam na czerwono, wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona na podstawę b tego
trójkąta
20 mar 13:53
stonoga:

tak wygląda siatka tego ostrosłupa
20 mar 13:58
paulina: a skąd wiadomo, że taka będzie wysokość ostrosłupa?
20 mar 14:05
stonoga: | | 1 | | 1 | | a√2 | |
V = |
| * |
| * a2 * |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
20 mar 14:05
stonoga: trójkąty prostokątne łączą się bokiem b i są do siebie prostopadłe, jak nie wierzysz to wytnij
siatkę i wtedy zobaczysz
20 mar 14:08
20 mar 14:36
paulina: dziękuję bardzo !
20 mar 14:46
prosta: to tak jakby rozciąć ostrosłup prawidłowy czworokątny , którego wszystkie krawędzie mają
długość a
na dwa − rozcinać przez przekątną podstawy i wysokość ostrosłupa
20 mar 15:17
stonoga: dokładnie tak
20 mar 15:36