proszę o rozwiązanie
Michał: udowodnij że dla każdego n ∊ N liczba 34n+2 = 1 jest podzielna przez 10
ja to zacząłem tak
3 4n * 32 + 1 = (32)n * 32 + 1
dalej nie wiem z czego jeszcze skorzystać
12 lut 16:59
Mila:
a=9*(34)n+1=9*81n+1=10k, gdzie k∊N, ponieważ
liczba 9*81n ma cyfrę jedności równą 9, zatem po dodaniu liczby 1 otrzymamy liczbę z cyfrą
jedności 0⇔liczba a jest podzielna przez 10.
12 lut 17:05
Saizou :
albo tak
34n+2=92n+1
9≡−1 mod10
92n+1≡(−1)2n+1≡−1 mod10
1≡1 mod10
=======+
92n+1+1≡−1+1≡0 mod10 wiec 34n+2+1 jest podzielne przez 10
12 lut 17:10
Michał: dziękuję bardzo nie wiedziałem co zrobić z tą 1
12 lut 18:07
Michał: Siatka ostrosłupa składa się z dwóch trójkątów równobocznych o boku długości 4 i z dwóch
trójkątów prostokątnych Oblicz objętość tego ostrosłupa a otrzymany wynik przybliż z
dokładnością 10−2 i zakoduj go
wynik to 754
12 lut 18:14
Michał: | | 1 | | 1 | | a√3 | |
V = |
| * |
| a* |
| * H a − krawędż podstawy ΔABC − jest trójkąt |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
równoboczny
dwie ściany są trójkątami prostokątnymi
nie wiem jak obliczyć H
12 lut 18:18
AS: W temacie zadania chyba jest błąd − powinno być 34*n+2 +1
34*n+2 +1 = (34)n*32 + 1 = 81n*9 + 1
81n da zawsze na końcu cyfrę 1 a po pomnożeniu przez 9
cyfrę 9,Dodając do wyniku 1 końcówka będzie zerem,
co świadczy już o podzielności przez 10.
12 lut 18:47
Michał: to jest ten sam zapis
34*n+2
12 lut 18:59
Michał: dziękuję bardzo
15 lut 14:58
Eta:

Podstawą trójkąt prostokątny równoramienny o ramieniu długości a=4
dwie ściany ABS i ACS −− trójkątami równobocznymi
| | a√2 | |
Ściana BCS trójkątem prostokątnym, w niej wysokość H = |
| |
| | 2 | |
| | a3√2 | |
V=.....= |
| = .......... |
| | 12 | |
15 lut 16:29
Michał: dziękuję bardzo
15 lut 17:13
Eta:
Na zdrowie ...
15 lut 17:14