pomocy!
ola: Dwie ściany ostrosłupa trójkątnego są trójkątami równobocznymi o boku długości a i dwie są
trójkątami prostokątnymi. Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa. Bardzo proszę o
pomoc.
31 sty 11:05
ola: Wydaje mi się, że ostrosłup będzie się składał z czterech ścian, dwóch trójkątów równobocznych
o boku długości a i dwóch trójkątów prostokątnych równoramiennych o przyprostokątnych długości
a. Zatem Pp = 2 * 0,25 * a2 * √3 + 2 * 0,5 * a2=0,5√3*a2+a2 = (0/5√3+1)a2
31 sty 11:54
ola: Pp=(√3/2 + 1)*a2. Wie ktoś jak obliczyć objętość?
31 sty 11:55
ola: jeżeli za podstawę przyjmę trójkąt równoboczny to wysokością będzie a
31 sty 11:59
Kacper:
Poczekaj 15 minut i ci napiszę co i jak.
31 sty 12:24
Kacper:
Teraz nie mam czasu, ale zadanie bardzo ciekawe, ze względu takiego, że nie wiadomo dokładnie
jak wygląda rysunek.
Sam pamiętam, że męczyłem się przy pierwszej konstrukcji takiego ostrosłupa, a potem okazał się
banalnie prosty

Odpowiedź na twoje pytanie brzmi: nie
31 sty 12:50
Kacper:
Ola zapomniała?
31 sty 16:01
ola: Nie zapomniałam, nadal nie wiem jak obliczyć objętość
31 sty 17:45
Kacper:
A wymyśliłaś jak on może wyglądać?
31 sty 17:46
ola:
31 sty 18:07
ola: coś takiego
31 sty 18:07
Kacper:
Wtedy 3 trójkąty byłyby prostokątne.
Napisz do mnie na gg (8959267), to wtedy pogadamy (będzie szybciej).
Nie chcę od razu dawać ci gotowca
31 sty 19:17
Frost: Zadanie z III etapu AGH

Pamiętam jedynie chyba, że jak w podstawie był trójkąt prostokątny
to nie można było utworzyć z pozostałych trójkątów ostrosłupa, czy się mylę?
31 sty 19:26
Kacper: A co to za różnica jak go "kopnę"?
31 sty 20:05
Frost: Faktycznie

Pole powierzchni łatwo się liczy natomiast z objętością miałem problemy i nie
zrobiłem. Musze kiedyś wrócić do tego zadania
31 sty 20:06
Kacper:
Oli chyba nie interesuje rozwiązanie

Odpowiedzi macie tam podane?
31 sty 20:53
Frost: Nie mamy ale na innym forum ludzie wymieniają się odpowiedziami ( raczej nie ludzie ale koksy
którzy piszą to na 100%) Podaj swoją odpowiedź
31 sty 20:59
ola: wyszło mi, że V= 1/3 * 0,25 * a2 * √3 *a = √3/12 * a3, ale to pewnie jest zły wynik
31 sty 21:23
Frost: Zamiast
√3 w odp mam
√2 ale nie gwarantuje, że jest dobrze
31 sty 21:27
Kacper:
| | a3√2 | |
Prawidłowa odpowiedź to V= |
| |
| | 12 | |
31 sty 21:32