trygonometria
Kamil102: Prosze o ocene poprawnosci
√3sinx=1−cosx
√3sinx=1−(1−sin
2x)
√3sinx=sin
2x
√3sinx−sin
2x=0
sinx=t
√3t−t
2=0
t(P{3}−t)=0
t=0 lub t=
√3
sinx=0 lub sinx=
√3 (nie moze byc)
x=0,π,2π
17 mar 18:57
ICSP: 0 pkt
17 mar 19:03
Kamil102: To ja kto trzeba zrobic?
17 mar 19:05
17 mar 19:07
Kamil102: A czemy moj sposob jest zly? W ktorym miejscu popelnilem blad? Mogle prosic o wyjasnienie?
17 mar 19:09
patryk: cos x ≠ 1−sin2x
17 mar 19:09
Kamil102: ok jestem debilem..
17 mar 19:11
Kamil102: a jezeli obie strony rownania bym podniosl do kwadratu? Wyszlo by wtedy 3sinx=1−2cos2x+cos2x
17 mar 19:13
patryk: Zdarza się

jestem w 2 klasie liceum i nie takie błędy się widzi na tablicy jak koledzy
robią. A w dodatku wyszedł Tobie ładny wynik, też mogło to zmylić
17 mar 19:13
patryk: Zdarza się

jestem w 2 klasie liceum i nie takie błędy się widzi na tablicy jak koledzy
robią. A w dodatku wyszedł Tobie ładny wynik, też mogło to zmylić
17 mar 19:13
ICSP: Podnoszenie do kwadratu nie musi być wcale przekształceniem równoważnym.
17 mar 19:15
Kamil102: Nie rozumiem?

Mozesz jasniej?
17 mar 19:17
17 mar 19:17
patryk: Chodziło pewnie o to że np. −1 ≠ 1 ale po podniesieniu do kwadratu masz 1 = 1, z fałszu
otrzymałeś prawdę
17 mar 19:19
ICSP: (−1) = 1 ,ale po podniesieniu stronami do kwadratu dostajesz 1 = 1
Czyli podniesienie równania stronami do kwadratu może wygenerować dodatkowe rozwiązania,
stąd pytanie : Jakie założenie co do obydwu stron równania trzeba dodać, aby podniesienie
stronami do kwadratu nie wyprodukowało dodatkowych rozwiązań.
17 mar 19:20
Kamil102: Juz chyba wiem

Jak podniose do kwadratu to bedzie:
3sin
2x=1−2cosx+cos
2x
3(1−cos
2x)=2cosx+cos
2x
3−3cos
2x=2cosx+cos
2x
4cos
2x−2cosx−2=0
cosx=t
2t
2−t−1=0
obliczam delte i wychodzi mi, ze:
t
1=−0.5 i t
2=0 potem juz tylko podstawic za t cosx? Dobrze
17 mar 19:24
ICSP: ŹLE

Nie możesz podnosić do kwadratu bez odpowiednich założeń
17 mar 19:34
Benny: Podnieś do kwadratu, oblicz pierwiastki, ale zrób na końcu sprawdzenie
17 mar 19:41
17 mar 19:46