matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
www
fuy:
ktoś sprawdzi? Rozwiąż równanie
√
3
sinx = 1 − cosx w przedziale <0,2π>. na początek
√
3
sinx ≥ 0 x ≥ 0 ⇒ x∊ <0,π> ∪ {2π} dalej
√
3
sinx = 1 − cosx 3sin
2
x = 1 − 2cosx + cos
2
x 3(1 − cos
2
x) = 3sin
2
x = 1 − 2cosx + cos
2
x −4cos
2
x + 2cosx + 2 = 0 2cos
2
− cosx − 1 = 0 cosx = t t
2
− t − 1 = 0 Δ = 9
√
Δ
= 3
1
t
1
= −
2
t
2
= 1
1
cosx = −
v cosx = 1
2
4
8
x = 0 v x =2π x =
π v
π ∉ D
6
26
2
x ∊ { 0 ,
π , 2π }
3
dobrze?
17 mar 19:14
ICSP:
17 mar 19:17
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick