Rachunek Prawdopodobieństwa
52: Witajcie

Liczę na waszą pomoc

Możecie mi wytłumaczyć jak to rozumieć i się do tego ustosunkować
"W rozwiazaniu okreslic precyzyjnie przestrzen
probabilistyczna modelujaca podana sytuacje"
14 mar 18:52
Braun:
Podaj treść całego zadania a nie walisz jakimś skrótowcami, które nie wiadomo jak Ci tłumaczyć.
14 mar 18:55
52: Pudełko zawiera 90 srub dobrych i 10 wadliwych. Z pudełka wyjeto 10 srub. Jakie jest
prawdopodobienstwo,
ze wszystkie one sa dobre? W rozwiazaniu okreslic precyzyjnie przestrzen
probabilistyczna modelujaca podana sytuacje.
14 mar 18:55
PW: W każdym rozwiązaniu należy określić precyzyjnie przestrzeń Ω. Największą niedoskonałością
wielu prezentowanych rozwiązań jest pokazywanie "ile to będzie" zamiast pokazania "co
liczymy".
Po prostu rozwiąż zadanie zgodnie z regułami sztuki, żeby dostać maksymalną liczbę punktów.
14 mar 18:59
Braun:
Znasz Aksjomaty Kołmogorowa ?
14 mar 19:00
kyrtap: wydaje mi się że to chodzi o Ω
14 mar 19:01
52: Ω={ (a,b,c,...,h,i,j): a,b,...,i,j∊{1,2,...,99,100}
A−zdarzenie polegające na wybraniu 10 dobrych śrub
P(A)−prawdopodobieństwo, że wybierzemy 10 dobrych śrub
A={ (a,b,...,i,j): a,b,...,i,j∊{1,2,...,89,90}
Profesorowie daliby maksa ?
14 mar 19:07
52: Znasz Aksjomaty Kołmogorowa... Nie znam, ale będą potrzebne wgl ?
14 mar 19:07
kyrtap: tylko |Ω| bo musi być moc zbioru
14 mar 19:08
52: no tak

A ktoś wyższej rangi się wypowie czy profesor dałby za takie rozwiązanie MAKSA ?
14 mar 19:14
PW: I nie zaokrąglamy wyniku, jeżeli nie było takiego polecenia.
14 mar 19:15
52: Rozumiem

Dzięki
PW Kyrtap Braun
14 mar 19:16
zombi: Ja bym może się przyczepił w zapisie Ω, do częśći
(a,b,c,d,e,f,g,h,i,j) − ten nawias sugeruje, że to ciąg liczb, więc kolejność gra rolę.
| | | |
Natomiast liczysz omegę | , która wyznacza ilość podzbiorów 10−cio elementowych. |
| | |
Czyli moim zdaniem, jeśli nie rozróżniamy kolejności, precyzyjniej będzie zapisać
{a,b,c...,i,j}
14 mar 19:18
PW: Zapomniałem o najważniejszym − profesor na pewno chciałby, żeby wyraźnie powołać się na
twierdzenie zwane klasyczną definicją prawdopodobieństwa i uzasadnić taką możliwość
losowym wyborem śrub. To właśnie miał na myśli Braun mówiąc o aksjomatach − tam nie ma
założenia, że wszystkie zdarzenia elementarne mają jednakowe prawdopodobieństwa, musimy to
uroczyście oznajmić.
14 mar 19:20
52: Zombi trafna uwaga

Nie zwróciłem wcześniej na to uwagi

Jeszcze raz dziękuję
PW
14 mar 19:22
14 mar 20:07
52: Bardziej chodzi mi o zapis
14 mar 20:12
PW:
A ma tyle elementów, na ile sposobów można wybrać 3 elementy spośród {4, 5, 6, 7} (gdyż
jednym z wybranych elementów jest na pewno "3").
| | | |
Gdybyś to zdanie dopisał, to byłoby całkiem jasne, dlaczego | . |
| | |
Podoba mi się.
14 mar 20:18
Braun:
Może być ale bez szaleństwa.
14 mar 20:19
52: Dzięki
Pw
Braun
Braun zawsze taki surowy czy coś dzisiaj nie w humorze ?
14 mar 20:21
PW: Braun, a myślałem że to ja jestem szczególnie uciążliwy
14 mar 20:22
Braun:
52. Zawsze jestem surowy jeśli chodzi o zapis, i tego się będę trzymać. A humor mam wyborny
wręcz

PW to rośnie Ci następca
14 mar 20:24
52: Dobrze, dobrze, oby więcej takich ludzi jak wy dzięki właśnie takim osobom mogę powiedzieć że
"coś" umiem...
14 mar 20:25
14 mar 21:19
prosta: przyjmuje się chyba, że mamy 24 litery
14 mar 21:23
52: A B C D E F G H I J K L M N O Q P R S T U V W X Y Z
14 mar 21:24
prosta: to może 32
14 mar 21:25
prosta: Q i V odpadają i zostają
14 mar 21:27
52: Alfabet angielski, o co ci chodzi prosta ... ?
14 mar 21:30
14 mar 21:31
Mila:
Jaką masz odpowiedź?
14 mar 21:31
prosta: Q, V , X nie są używane w rdzennie polskim alfabecie .... najszerszy alfabet − 32 litery
14 mar 21:32
prosta: w GWO piszą o 25 literach alfabetu...
14 mar 21:35
52: | 1 | |
| − sama w sobie jest śmieszna |
| 187500 | |
14 mar 21:37
52: prosta powtarzam alfabet angielski
14 mar 21:38
prosta: ok....nie doczytałam, że alfabet ma być angielski
14 mar 21:39
prosta: a to nie jest prawdopodobieństwo warunkowe przypadkiem?
na to wygląda
14 mar 21:44
14 mar 21:48
14 mar 22:16
52: rozpiszesz to ?
14 mar 22:20
52:
15 mar 10:00
prosta: A− wskazano układ , który jest kodem dostępu
B−pierwsza cyfra jest nieparzysta i wśród liter występuje dokładnie dwa razy litera A
| | P(A∩B) | | | A∩B| | |
P(A|B)= |
| = |
| |
| | P(B) | | |B| | |
| | | |
|A| =1 , | A∩B| =1, |B| =5*10* | *252 |
| | |
15 mar 11:30
prosta: korzystamy z def. prawdopodobieństwa warunkowego
15 mar 11:31
15 mar 11:34