Wzór prostej AB
Krzysiek : Witam
Proszę o sprawdzenie
Wzór prostej o pkt A (4,7) i B (6,11)
Yb−Ya 11−7
−−−−−−−−− = −−−−−−− = 2 Odwrotność to 1/2
Xb−Xa 6−11
wzór prostej
y=ax+b
Podstawiam B
y=11
11=1/2x+b
11=3+b
8=b
wzór prostej
y=1/2x+8
10 mar 20:57
Krzysiek :
Yb−Ya 11−7
−−−−−−−−− = −−−−−−− = 2 Odwrotność to 1/2
Xb−Xa 6−4
10 mar 20:59
Kasia: Up
11 mar 08:33
Kasia: Może ktoś sprawdzić ? Tez jestem ciekawa
11 mar 08:34
11 mar 08:59
Janek191::
Lub
| | y2 − y1 | |
y − y1 = |
| *( x − x1) |
| | x2 − x1 | |
A = ( 4, 7) B = (6, 11)
więc mamy
| | 11 − 7 | |
y − 7 = |
| *( x − 4) |
| | 6 − 4 | |
y − 7 = 2*( x − 4)
y = 2 x − 8 + 7
y = 2 x − 1
========
11 mar 09:26