Wektory
areek: Witam, prosze o podpowiedz
Kat ABC meidzy wektorami, dane sa 3 punkty
A(2,7,0)
B(−1,−1,4)
C(3,0,1)
Jak mam policzyc AB oraz BC ? Dodaje sie 1 od 2 czy odejmuje?
27 lut 21:14
27 lut 21:19
27 lut 21:23
areek: nie za duzo mi to pomoglo, znaczy na lekcji to robilismy, i babka nawet ine wytlumaczyla, ona
zrobila BA*BC, a ja chce teraz zrobic np. AB*BC. Wychodzi co innego, jest jakas zaleznosc
kiedy jak mam to robic?
27 lut 21:28
Qulka: zawsze początek obu w tym samym wierzchołku więc jeśli BA to z BC jeśli AB to z AC.. a tak w
ogóle to zależy który kąt chcesz liczyć
27 lut 21:34
areek: Obliczylem tak.
| BA*BC | | 32 | |
| i wyszlo mi |
| co dalej? |
| |BA|*|BC| | | √89*26 | |
27 lut 21:37
Qulka: policzyć ile to jest i tablice i sprawdzic dla jakiego kąta to cosinus
albo w kalkulatorze cos−1 albo w wolframie arccos
27 lut 21:46
areek: 48 st. dla arccos tak?
27 lut 21:50
areek: Dobra, ale jeszcze jedna rzecz, dlaczego arccos? Skoro mam cos=0,66
27 lut 21:55
Qulka: bo chcesz policzyć kąt, a funkcją odwrotną do trygonometrycznych są arcusy
27 lut 22:06
Qulka: tak jak 32 = 9 to √9 =3 są odwrotne tak sin30°=1/2 to arcsin1/2 = 30°
27 lut 22:08
areek: Nie zaczailem za bardzo, to czyli zawsze bede robil arccos?
27 lut 22:20