jednokladnosc
Kinia: Nie wiem jak to rozgryźć, pomożecie? Pole trójkąta ABC jest równe S. Oblicz pole trójkąta
A'B'C' jeśli A'=Jc(−2)A [zapis oznacza jednokladnosc o srodku w punkcie C i skali −2 odbijajac
punkt A] , B'=Ja(−2)B oraz C'=Jb(−2)C
Przepraszam za zapis od razu, ale nie umiem inaczej
22 lut 23:05
Qulka:
22 lut 23:30
Kinia: Dalej nie widzę

22 lut 23:33
yolex: jest 4 razy mniejsze od pola trójkata ABC (kwadrat skali)
22 lut 23:36
yolex: Bo oczywiście figury jednokładne są też podobne...
22 lut 23:37
Kinia: no yolex raczej nie XD i chciałeś napisać większe, ale to i tak źle
22 lut 23:38
yolex: Oczywiście, że większe.

. Z pewnością.
22 lut 23:42
22 lut 23:42
Kinia: dzięki za linki, czytałam już przed zadaniem tego pytania
22 lut 23:45
Qulka: 5 latek..ale w tym zadaniu środek jednokładności się zmienia

a ja nie mogę sobie przypomnieć jak

ale jeszcze wiem gdzieś na tym forum jest już
rozwiązane to zadanie
22 lut 23:50
Qulka:
23 lut 00:01
Qulka: Pole to 19 S
23 lut 00:01
Kinia: ale skąd się to wzięło?
23 lut 00:06
Qulka: aa zapomniałam literek i trudno teraz wyjaśnić

ale ogólna metoda to :
23 lut 00:09
Qulka:

pole czarnego xh/2 = S
pole kolorowego 2xh/2 = 2S
23 lut 00:10
Qulka: te dwa trójkąty mają wspólną wysokość
23 lut 00:11
Kinia: no tak, to już rozumiem, ale skąd mamy wiedzieć o wysokości tego trójkąta o polu 4S?
23 lut 00:15
Qulka: jest taka sama jak tego obok, o polu 2S, bo mają wspólny wierzchołek i podstawy na tej samej
prostej
23 lut 00:19
Mila:

Zapisać należy tak:
1)
A'=J
C−2(A)
B'=J
A−2(B)
C'=J
B−2(C)
P
B'AC=2S ( ΔB'AC i ΔABC mają wspólną wysokość)
Posprawdzaj, a może masz odpowiedź?
P
ΔA'B'C'=19S
Jutro sprawdzę moje rachunki.
23 lut 00:20
Kinia: faktycznie, tylko trzeba inaczej spojrzeć, jeeeejku, ciężkie to zadanie

dziękuję bardzo za
pomoc i cierpliwość
23 lut 00:21
Mila:
To już dwie mamy ten sam wynik.
23 lut 00:23
Qulka: Mila

popatrz na mój czworościan
23 lut 00:23
Mila:
Jutro popatrzę, coś takiego już robiłam, ale usypiam.
Dobranoc.
23 lut 00:25