Dany jest nieskończony ciąg geometryczny (an) o wyrazach dodatnich. Wtedy
maturaaa: Dany jest nieskończony ciąg geometryczny (an) o wyrazach dodatnich. Wtedy
A.a3*a6=a2*a9
B.a2*a8=(a4)2
C.a4*a7=a5*a6
D.a3*a5=a4*a6
odpowiedź c.
19 lut 19:22
maturaaa: proszę, nie odsyłajcie mnie do linków..
19 lut 19:25
maturaaa: jak się za to zabrać ?
19 lut 19:39
19 lut 19:39
zyd: wzor na n−ty wyraz ciagu geometrycznego
19 lut 19:40
maturaaa: ok, tylko nwm co mam podstawić...za n za q,nwm jak to wyliczyc
19 lut 19:42
zyd: a4=a1*q3
19 lut 19:44
maturaaa: skąd to wiesz?
19 lut 19:44
zyd: wzor ogolny na n−ty wyraz ciagu geometrycznego
19 lut 19:46
maturaaa: jezu! widze ten wzór , ale skąd niby wiesz ze masz podsawić 4 i 3
19 lut 19:46
maturaaa: wytłumacz mi to..
19 lut 19:47
zyd: n−1 w potędze masz wiec 4−1 = 3 czyli q3
19 lut 19:48
maturaaa: a 4 skąd ?
19 lut 19:49
zyd: bo to 4 wyraz ciągu czyli twoje a4
19 lut 19:50
maturaaa: no tak, ale czemu akurat ustaliłeś że akurat 4, dlaczego nie 5 , 3 czy 6 ?
19 lut 19:51
5-latek: Wie zyd i wiem ja ze wzoru na n−ty wyraz w ciagu geometrycznum
an=a1*qn−1
Podstawiamy do wzory za n numer wyrazu
np a2=a1*q2−1= a1*q
a5= a1*q5−1= a1*q4
a3= a1*q3−1= a1*q2 itd
19 lut 19:51
maturaaa: okey

już rozumiem 5−latek.
a skąd wiadomo teraz ze oodpowiedź C. ?
19 lut 19:53
zyd: no to teraz musisz wiedzieć jak działać na potegach
19 lut 19:58
maturaaa: yyy ?

nie rozumiem
19 lut 20:00
5-latek: np a)
a3*a6= a2*a9
a1*q2 * a1*q5= a1*q* a1*q8
(a1)2 * q2+5= (a1)2*q1+8
(a1)2*q7=(a1)2*q9 czy to jest prawda ?
Licz pozostale
19 lut 20:01
maturaaa: czyli chodzi o to ze jak bede liczyła w taki sposob jak mi rozpisałeś to lewa bedzie równa
prawej tak ?
19 lut 20:04
19 lut 20:09
19 lut 20:13
maturaaa: utknełam juz (a
4)
2 ? coś to takiego
19 lut 20:15
maturaaa: to jest po prostu do potęgi tak?
19 lut 20:19
5-latek: Tak
(a4)2= (a1*q3)2= (a1)2*(q3)2= dalej
19 lut 20:23
5-latek: Patrz ma 5 wzor od dolu (on ma tutaj zastosowanie
19 lut 20:24
maturaaa: (a1)2*q6
19 lut 20:25
maturaaa: akurat potęgi (dodawanie i ich mnożenie) mam w 1 palcu
19 lut 20:26
5-latek: To mnie bardzo cieszy

czy tu juz wszystko jasne ?
19 lut 20:28
maturaaa: no i teraz mi wszystko już wyszło:
w 1 a1q14=a1q18
w 2 (a1)2*q8=(a1)2q*6
w 3 (a1)2*9= (a1)2* q9
w 4 (a1)2*q6= (a1)2*q8
19 lut 20:31
maturaaa: w 3 (a1)2* q9= (a1)2* q9 coś zjadłam
19 lut 20:32
maturaaa: wszytko jasne, bardzo bardzo dziękuje ... zakuwam do maturki

, a ciągów wgl nic nie
rozumiem, ale nadrobię
19 lut 20:34
5-latek: Dobrze
19 lut 20:36
5-latek: Post 20:31 Popraw to a) przeciez CI policzylem
19 lut 20:38