Całka
Dawid: Całka typu
Jak obliczyć taką całkę ?
tam jest e i w potędze x2
∫ex2dx
12 lut 12:25
Dawid: ktoś wie

?
12 lut 13:01
bezendu:
A to Ci zagadka

Niestety ja też nie wiem.
12 lut 13:05
Dawid: wynik z wolframa to ex2F(x)+C
12 lut 13:07
Dawid: Przez części nic to nie da ?
u=ex2 v'=dx
u'=2xex2 v=x
xex2−∫2x2ex2=xex2−2∫x2ex2dx=....
u=ex2 v'=x2
u'=2xex2 v'=2x
...=xex2−2[2xex2−4∫x2ex2dx]
I tak w kółko
12 lut 13:24
Qulka: jak masz w kółko to przerzucasz całki na jedną stronę i masz wynik
12 lut 13:27
Dawid: Tylko co przerzucam ? i jak po tym przerzuceniu wyjdzie wynik ex2 F(x)+C
12 lut 13:28
Qulka: jeśli
A−2∫B = −3A+8∫B
to
−10∫B=−4A
∫B=0,4A
12 lut 13:29
Qulka: więc masz wynik 0,2xex2
12 lut 13:30
J:
... w tej całce nic sie nie przerzuca , stale przed całką z prawej strony jest : +
12 lut 13:32
Qulka: F(x)=0,2x
12 lut 13:34
Dawid: Skomplikowane ?
To się przerzuca czy nie ?
12 lut 13:37
Qulka: Krysicki Włodarski tom1. str 351 o przerzucaniu całek
12 lut 13:44
gajos: Najpierw przez części, potem podstawienie
12 lut 13:45
Dawid: No ja wiem, że są to całki powracające i wtedy się przerzuca .
Zrobiłem najpierw przez części a potem jaki podstawienie ?
t=x2 ?
12 lut 13:47
gajos: Tak, pokombinuj żeby arytmetycznie się zgadzało i potem prawdopodobnie jeszcze raz przez części
zaraz sobie rozpipszę
12 lut 13:50
Dawid: To mamy przez części i otrzymujemy
xe
x2−2∫x
2e
x2dx
Podstawienie
t=x
2
dt=2xdx
i co z tym x zrobić ?
12 lut 13:53
gajos: =xex2−∫ P{t} et
12 lut 14:00
gajos: Przepraszam za zapis, jestem w pociągu. oczywiście w drugiej części pierwiastek z t raze et
dt
12 lut 14:01
Dawid: czyli mamy
xex2−2∫√tet ?
12 lut 14:11
J:
..próbowałem w ten sposób , ale ...ostatnia całka prowadzi w slepy zaułek
12 lut 14:12
Dawid: To więc jak to zrobić

?
12 lut 14:18
Qulka: a mój wynik Ci się nie podoba?
12 lut 14:30
razor: | | 1 | |
całka z x2 to |
| x3 a nie 2x |
| | 3 | |
12 lut 14:40
Dawid: @Qulka
Podoba tylko nie bardzo rozumiem tego co tam się zadziało, wiem że można przenieść całkę na
lewo jeżeli są sobie one równe ale u siebie takiej nie widzę
@razor poprawiłem ale tak i tak nie wiem co dalej
∫e
x2dx=...
u'=e
x2 v=dx
u=2xe
x2 v'=x
...=xe
x2−2∫x
2e
x2dx=...
u'=e
x2 v=x
2
| | x3ex2 | | x32xex2 | |
...=xex2−2[ |
| −∫ |
| dx]= |
| | 3 | | 3 | |
| | x3ex2 | | 2 | |
=xex2−2[ |
| − |
| ∫x3ex2xdx]= |
| | 3 | | 3 | |
12 lut 15:00
Qulka: przerobiłam na AiB to co napisałeś o 13:24 ale teraz to się nie sprawdzi )

a taka ładna była
12 lut 15:07
Dawid: No właśnie bo był błąd teraz mam nadzieję, że go nie ma
12 lut 15:10
Dawid: Ma ktoś jakiś pomysł ?
12 lut 15:21
razor: tej całki nie da się wyrazić za pomocą funkcji elementarnych
12 lut 15:22
Dawid: Czyli nie da się obliczyć ?
12 lut 15:23
razor: nie bardzo, jeśli potrzebujesz przybliżonego wyniku możesz rozwinąć to w szereg i potem
scałkować
12 lut 15:28
Dawid: No to szkoda

12 lut 15:32
Dawid: To jak to wolfram rozwiązał ?
12 lut 15:35
Dawid: A tak?
∫ex2dx
(∫ex2dx)2=(∫ex2dx)(∫ex2dx)
(∫ex2dx)(∫ey2dy)
∫∫ex2+y2dxdy
12 lut 15:42
Dawid: Czy też nie ?
12 lut 15:48
Dawid: Tylko jak dalej
12 lut 16:04
12 lut 16:40
Dawid: KToś cos

?
12 lut 18:18
Dawid: ?
12 lut 19:30
ZKS:
Do czego Ci potrzebne wyliczenie tej całki? Dostaniesz 6 na studiach?
12 lut 19:57
Dawid: Chcę podnieść swój level

Ponoć można ją obliczyć za pomocą podstawiania i przez części ale jak to nie wiem
12 lut 20:01
ZKS:
Podnieś sobie level rozwiązując trudniejsze całki, ale nie takie.
12 lut 20:04
bezendu:
Level expert

ZKS BF3 ?
12 lut 20:07
ZKS:
Dzisiaj nie dam rady, ponieważ jutro do Pana profesora muszę się zgłosić.

Tak to chętnie by można było pograć.

Kup sobie CS GO to też możemy pograć nie dawno
zrobiłem zakup i w miarę fajny.
12 lut 20:11
ZKS:
Zobacz też sposób na całki przez części jaki pokazał
Trivial 235587.
Takimi rzeczami podniesiesz swój level.
12 lut 20:15
bezendu:
Własnie myślałem o CS GO

Dobra to w weekend pogramy, jeszcze Godzia trzeba zaprosić
12 lut 20:17
ZKS:
Dokładnie.

Kup sobie to też pogramy w CS GO.
12 lut 20:19
12 lut 20:20
ZKS:
Pisał właśnie o tym razor.
12 lut 20:23
Dawid: No szkoda, dziękuje
12 lut 20:31
ZKS:
Jak chcesz trudną całkę to rozwiąż ∫ √tg2(x) + 2 dx.
12 lut 20:33
Dawid: A da się ją rozwiązać ?
12 lut 20:52
Trivial:
Chyba kiedyś taką rozwiązałem gdzieś na forum,
Dawid.

Twoja całka z góry jest całką nieelementarną. Wolfram podaje wynik z erfi, który i tak za wiele
nie wnosi (erfi jest zdefiniowane przy pomocy podobnej całki).
13 lut 19:18
13 lut 19:20