układ
matmaaa: Dla jakiej wartości parametru k dany układ równań liniowych ma jednoznaczne rozwiązanie ?
4kx + y = 1
x − 4ky = 3
Jak to rozwiązać metodą wyznaczników ?
11 lut 10:11
Eve:
najpierw główny
potem uzupełniony dla Wx i Wy
11 lut 10:12
11 lut 10:13
J:
4k 1 1 1 4k 1
1 4k 3 −4k 1 3
te trzy wyznaczniki różne od 0
11 lut 10:14
11 lut 10:14
matmaaa: a nie wystarczy że wyznacznik główny różny od zera ... ?
bo według tego co przeczytałam w linku który wstawiła Qulka, zrozumiałam, że wystarczy
11 lut 10:18
Qulka: wystarczy
11 lut 10:19
matmaaa: okej, bardzo Wam dziękuję za pomoc!
11 lut 10:20
Qulka: bo x=0 i y=0 jest również jednoznacznym rozwiązaniem
11 lut 10:20
J:
racja

wystarczy
11 lut 10:20
Eve: trza było wczoraj pisać, że wyznacznikami masz to liczyć
11 lut 10:22
matmaaa: ale ja nie miałam tego w poleceniu, po prostu ten wcześniejszy sposób wydawał mi się bardziej
chaotyczny.
11 lut 10:23
Qulka: wyznaczniki jej wpadły do głowy jak jej napisali na końcu że można
11 lut 10:24