Układ
matmaaa: Dla jakiej wartości parametru k dany układ równań liniowych ma jednoznaczne rozwiązanie ?
4kx + y = 1
x − 4ky = 3
10 lut 20:34
Eve: z 1 y=? wstawiasz do 2 i znajdujesz k, dla którego jest tylko 1 x
10 lut 20:50
matmaaa: czyli wychodzi y = 1 − 4kx
x − 4k (1 − 4kx) = 3
x − 4k + 16 k2 x = 3
i co dalej ?
10 lut 21:02
Eve: przenieś 3 na lewo i uporządkuj w zależności od x
10 lut 21:10
Eve: wróć
wyłącz x przed nawias, −4 na prawo
10 lut 21:14
matmaaa: no i wychodzi
i co dalej ?
10 lut 21:38
Eve: mianownik ≠0
10 lut 21:53
matmaaa: 16k
2 + 1 ≠ 0
16k
2 ≠ −1
k ∊ R
i co z tego wynika
10 lut 21:58
Eve: że dla każdego k∊R układ jest oznaczony
10 lut 21:59
matmaaa: jesteś pewna że tak to trzeba zrobić ?
bo dalej mam w poleceniu żeby rozwiązać ten układ....
10 lut 22:02
Eve: inaczej:
y=−4k+1
te 2 proste nie mogą być równoległe
| | 1 | | 1 | |
−4k≠ |
| , −16k2≠1, k2≠− |
| , dla k∊R |
| | 4k | | 16 | |
10 lut 22:03
matmaaa:
Coś mi tu nie pasuje
Bo dalej jest polecenie żeby rozwiązać ten układ
10 lut 22:07
Eve: sprawdź, czy dobrze przepisałeś
10 lut 22:09
matmaaa: dobrze na 100%
10 lut 22:10
Eve: sprawdź mój post 22.03
10 lut 22:12
Qulka: no dla każdego k ten układ ma rozwiązanie
10 lut 22:17
Qulka: może jest polecenie rozwiąż ten układ dla k=...
albo po prostu podać rozwiązanie postaci
10 lut 22:19
Eve: ufffff...

dzięki
10 lut 22:21
Gray: Jest OK, ale układy z parametrem najbezpieczniej analizować metodą wyznaczników.
11 lut 09:12
matmaaa: podpowiesz jak to się robi metodą wyznaczników ?
będę wdzięczna
11 lut 09:59
11 lut 10:30
11 lut 10:37
Eve: a ja to robię już w gimnazjum

witaj
5−latku
11 lut 10:38
Qulka: mają w liceum, na studiach to już muszą mieć w małym paluszku bo tam wchodzę większe wymiary
11 lut 10:41
5-latek: Witam
Eve
i
Qulka
11 lut 10:46