matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszęeee o pomocc.!
makaronek:
a)Dany jest wyraz ogólny ciągu an=−4n−1. Oblicz sumę 101 jego wyrazów. b)W ciągu geometrycznym a1=32 zaś a4=0.5. Oblicz sumę sześciu wyrazów tego ciągu.
10 lut 16:20
Frost:
a
1
=−5 a
2
=−9 a
3
=−13 a
4
=−17 zauważasz, że to ciąg arytmetyczny r=−4 n=101
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
1
b) a
1
=32 a
4
=a
1
*q
3
=
2
1
32*q
3
=
2
1
q
3
=
64
1
q=
4
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
10 lut 19:13