szkicowanie wykresow
Gosia: Witam,
narysuj wykres funkcji
f(x)=|x
2−9|−2x+1
prosze o tlumaczenie
wystarczy jak napiszecie co trzeba przeksztalcic i w jaki sposb a ja juz z narysowaniem sobie
poradze

z gory dziekuje
9 lut 23:31
Gosia: to jak pomozecie?
9 lut 23:39
Gosia: plisss
9 lut 23:43
Qulka:
9 lut 23:44
ICSP:
| | ⎧ | x2 − 9 gdy x ∊ (− ∞ ; −3] ∪ [3 ; + ∞) | |
| |x2 − 9| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2 + 9 gdy x ∊ (−3 ; 3) | |
więc
| | ⎧ | x2 − 9 −2x − 1 gdy x ∊ (− ∞ ; −3] ∪ [3 ; + ∞) | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2 + 9 −2x +1 gdy x ∊ (−3 ; 3) | |
9 lut 23:44
Qulka: rozpisz moduł z definicji ..i potem w odpowiednich przedziałach narysuj dwie parabole
9 lut 23:45
Gosia: dzieki Qulka
jakbys jeszcze mogla o ile to nie problem
9 lut 23:45
Gosia: napisac mi jak narysowac
f(x)=|x2−1|−4|x+1|
9 lut 23:46
Gosia: oraz f(x)=||x2−1|−3|x−1||
9 lut 23:47
5-latek: Przeciez
ICSP CI rozpisal a jemu nie podziekowalas
9 lut 23:47
Qulka:
ICSP już Ci rozpisał
9 lut 23:47
Bogdan:

x
2 − 9 = (x + 3)(x − 3)
dla x∊(−
∞, −3>∪<3, +
∞): f(x) = x
2 − 9 − 2x + 1
dla x∊(−3, 3): f(x) = −x
2 + 9 − 2x + 1
9 lut 23:47
Qulka: analogicznie

ta sama zasada
9 lut 23:48
Gosia: nawet nie musisz rysowac wykresu ale rozpisac mi sposob rysowania tych 2 pozostalych funkcji
9 lut 23:48
Bogdan:
spóźniłem się
9 lut 23:48
Gosia: sorki ICSP
i dziekuje
9 lut 23:49
9 lut 23:51
Gosia: po prostu zle spojrzalam i stad ta pomylka hheheh
ogolnie dziekuje wam wszystkim za pomoc
9 lut 23:52
Gosia: mozecie mi rozpisac f(x)=|x
2−1|−4|x+1|

bo jednak sobie z nim nie radze
probowalam i tak i tak a nic z tego mi nie wychodzi
i nadal nwm jak mam go narysowac
10 lut 00:09
Qulka:
10 lut 00:12
5-latek: Och Gosia −Rose
Posluchaj mnie dobrze . najpierw naucz sie rozwaizywac rownania w tym linku co CI podalem a
potem przystap do szkicowania funkcji .
Bez tej elementarnej wiedzy niczego sie nie nauczysz
10 lut 00:16
Gosia: a kto to jest Rose?
10 lut 00:21
Gosia: a my sie znamy 5−latek?
skad wiedziales ze to moj ulubiony kwiatek?
10 lut 00:23
5-latek: Wiem ze kobiety uwielbiaja

Ale naprawde przyloz sie do tego . dzisiaj nie musisz tego narysowac .
Zrob sobie kilka rownan . Zobacz jak sie opuszcza moduly i dopiero wtedy popros o pomoc w
rysowaniu wykresu . Dobrze?
10 lut 00:27
Rose: musze bo jak nie to pale dostane geniuszu
10 lut 00:29
Rose: z matematyki
10 lut 00:29
Rose: no to doszlam do tego:
10 lut 00:30
Rose: |x2−1|= x2−1 dla x od −∞ do −1 oraz od 1 do +∞
−x2+1 dla x od −1 do 1
10 lut 00:31
Rose: oraz
|x+1|= x+1 dla x od <1 do +∞
−x−1 dla x od od −∞ do 1
10 lut 00:32
Rose: tam przy x2−1 w pierwszej linijce powinno byc −1> oraz od <1
10 lut 00:33
10 lut 00:44