wykres funkcji
Rose: skoro taki madry jestes 5−latek
twierdzac ze wszystko umiesz to zechciej mi laskawie wyjasnic jak mam narysowac te funkcje
|x2−1|−4|x+1|
a obiecuje ze juz wiecej sie nie zapytam jak sie rysuje jakakolwiek funkcje
10 lut 00:28
Ada: |x
2−1|
10 lut 00:30
Saris: opusc moduły.
Masz 2, więc będą 4 różne przedziały sumujące się do R.
Także masz 4 funkcje kwadratowe na 4 przedziałach.
Umiesz rysować zwykłą funkcję kwadratową? Jeśli tak, to narysujesz także i tą, no chyba, że nie
umiesz opuścić modułu. I o to koledze chyba chodzi.
10 lut 00:31
Rose: |x2−1|= x2−1 dla x od −∞ do −1> oraz od <1 do +∞
−x2+1 dla x od (−1 do 1)
|x+1|= x+1 dla x od <1 do +∞
−x−1 dla x od od −∞ do 1)
no i nwm co z tym dalej zrobic
10 lut 00:34
bezendu:
Może trochę kultury, dwa nikt nie ma obowiązku odpowiadać na Twoje zadania, to dobra wola.A po
trzy już tyle razy to było pisane, że już sama powinnaś to umieć zrobić...
10 lut 00:35
Rose: nwm w jakich przedzialach rozpisywac cala funkcje
a nie poszczegolne jej fragmenty
10 lut 00:35
Rose: probuje ale mi nie wychodzi
10 lut 00:35
Rose: wybacz ale pala z matmy za brak pr domowej nie usmiecha mi sie za dobrze
a poza tym pytam sie o to juz naprawde ostatni raz
10 lut 00:36
ICSP: 1. Miejsca zerowe pod modułami : 1 oraz − 1
Przedziały :
x ∊ (− ∞ ; −1]
x ∊ (−1 ; 1]
x ∊ (1 ; + ∞)
Rozpisujesz funkcje w tych trzech przedziałach i dla każdego rysujesz odpowiedni wykres.
10 lut 00:36
bezendu:
Najpierw to Ty teorię ogarnij..Dobranoc
10 lut 00:37
10 lut 00:37
Rose: dobranoc
10 lut 00:38
Qulka:
więc dla x<−1 masz
x2−1−4(−x−1)
dla x∊(−1,1)
−x2+1−4(−x−1)
dla x>1
x2−1−4(x+1)
10 lut 00:38
Ada:

1.
x
2−1 ≥ 0 ⇔ (x−1)(x+1) ≥ 0
2. x+1 ≥ 0 ⇔ x ≥ −1
Masz 3 przedziały:
w 1
0 1 dodatnie i 2 ujemne
w 2
0 1 ujemne i 2 dodatnie
w 3
0 1 i 2 dodatnie.
To zadanie dla
5−latka nie powinno stanowić najmniejszego problemu, a nie zachęca go twój
ton do pomocy.
10 lut 00:42
Rose: a w przedziale (−1,1)
to te druga czesc funkcji czyli |x+1|
mam potraktowac jako −x−1 czy x+1?
mi sie wydaje ze −x−1 ale dla pewnosci sie pytam
10 lut 00:42
Rose: dobra pytania nie bylo
dzieki ludzie
jestescie wielcy
10 lut 00:42
5-latek: To Ci napiszse jak to zrobic dla x∊(−1,1) dla |x+1| Bierzesz jakakolwiek liczbe z tego
przedzialu (tylko nie kracowe Wezmy np x=0,5 wiec |0,5+1|=|1,5| czyli to co w module jest
dodatnie wiec dla x∊(−1,1) |x+1|=x+1 (bo jesli to co jest w module wyszlo nam dodatnie (a
jest to opuszaczajac modul nie zmieniamy znaku na przeciwny
10 lut 01:00
5-latek: A teraz
10 lut 01:01