Nierówność
Marsi: Rozwiąż Nierówności:
−2x2 + x + 1 < 0
i
x2 + x + 5 > 0
31 sty 15:34
31 sty 15:36
Marsi: Ja tak liczylam deltą to ale w oby dwoch wychodzi mi delta na minusie ;c a potem juz nie
mozna liczyc miejsce zerowych a cos mi nie pasuje ze ona zad nie maja rozw
31 sty 15:48
5-latek: 1 delta wychodzi na plusie
31 sty 15:50
Marsi: okk juz wiem jaki blad mialam w pierwszym nie spojrzalam ze kolo 4 − daje mi z −2 dwa wynik
na plusie, dzięki
31 sty 15:59
5-latek: Najpierw rozwiazemy to rownanie a potem zajmiemy sie tymi nierownosciami
31 sty 16:00
5-latek: Liczymy 1 nierownosc (mam jeszce 20 minut czasu bo muszse wyjechac
31 sty 16:35
Marsi: Juz mam wyliczoną

w 1 wszylo mi Δ= 9 pierw z niej to 3 i potem x1 = 2 a x2= 1
31 sty 16:38
Marsi: Ogólnie baaardzo ci dziękujeee bo zrozumialam i teraz na spr sobie poradze ^^

Jeszcze może jak wrócisz to pomógł byś mi z takimi równaniami jednymi?
https://matematykaszkolna.pl/forum/277001.html
bo tez wychodza mi
dziwne wyniki ale to jak juz bedziesz mial czas jak bys byl taki miły
31 sty 16:39
5-latek:

To jest wykres tej 1 funkcji (masz zle policzone miejsca zerowe to x
1
31 sty 16:40
Marsi: aaa fakt −0,5 ok ok
31 sty 16:41
5-latek:

To jest wykres tej drugiej funkcji
Ta nierownosc ma byc >0 wiec zobacz ze rozwiazaniem tej nierownosci bedzie zbior licz R
31 sty 16:44
5-latek: Do pierwszsej nierownosci nalezy zapisac rozwiazania tzn przedzialy gdzie ta nierownosc <0
(czyli tam gdzie wykres lezy ponizej osi OX
31 sty 16:47
Marsi: ale w tym 2 wychodzi delta −19 nie?
31 sty 16:48
5-latek: tak tyle wychodzi
31 sty 17:02