Algebra
Marsi: Rozwiąż algebraicznie układy równań:
a.) y=x2 + 4
2x − 3y = 5
b.) x2+ y2 = 16
x + 4y = 2
c.) 25x2 − 16y2 = 4
5x + 4y = 2
31 sty 15:28
Eve:
a) wstaw do drugiego równania za y
b) wyznacz z drugiego x
c) zastosuj wzór skróconego mnożenia
31 sty 15:31
5-latek: Pojade pozniej jednak
Wiec zrob to w pierwszym co napisala Eve
31 sty 17:05
Marsi: ooo nie widziłam wcześniej twojej odp,
w pierwszym zrobilam tak ze:
2x − 3(x2+4) = 5
2x − 3x2 − 12 = 5
2x − 3x2 = −7
1 lut 00:41
5-latek: Trzecia linijka zle
W drugiej linijce wszystko na lewo i przyrownac do zera
1 lut 00:45
Marsi: a niee bedzie 2x − 3x2 = 22
czyli −3x2 + 2x −22 = 0
i delte?
1 lut 00:46
5-latek: dalej jest zle
1 lut 00:47
5-latek: 2x−3x2−12−5=0
dalej Ty
1 lut 00:48
Marsi: 2x−3x2−17 = 0
ale x kwadrat trzeba na początek dać?
1 lut 00:50
5-latek: Tak najlepiej bo wtedy nie pomyla Ci sie wspolczynniki
1 lut 00:51
Marsi: to a=−3
b= 2
c= −17
Δ=22−4 * (−3) * (−17)
Δ= 4 +12 * (−17)
Δ= 4−204
Δ= −200 ?
1 lut 00:54
Marsi: to a=−3
b= 2
c= −17
Δ=22−4 * (−3) * (−17)
Δ= 4 +12 * (−17)
Δ= 4−204
Δ= −200 ?
1 lut 00:54
5-latek: Delta ujemna wiec jaki wniosek ?
1 lut 00:56
Marsi: nie ma rozwiązania?
1 lut 00:57
5-latek: tak uklad ten nie ma rozwiazania , czyli uklad ten jest ukladem sprzecznym
to teraz drugi uklad Zobacz co napisala Eve
1 lut 00:59
Marsi: oki:
x2 + y2 = 16
x + 4y = 2
x2 + y2 = 16
x = 2 − 4y ***
(2−4y)2 + y2 =16
4 − 16y2 + y2 = 16
4 − 17y2 − 16 = 0
−17y2 + 4 − 16 = 0
1 lut 01:03
5-latek: po (2−4y)2+y2=16 dalej jest zle (popraw
1 lut 01:05
5-latek: ile to jest (2−4y)2=
1 lut 01:07
Marsi: Bedzie 4−15y2 −16 =0 ?
1 lut 01:08
1 lut 01:08
5-latek: Wiesz ktory masz zastosowac ?
1 lut 01:09
Marsi:
4 − 2*4y −4y2
1 lut 01:11
Marsi: Czekaj mam zle bo pisze z telefonu i nie widze na raz wszystkiego bo neta mi wywalilo...
1 lut 01:13
Marsi: Przepraszam zrobie to jutro bo na komorce to nie da sie

a juz padam troche
1 lut 01:15
5-latek: To jest zle (przeciez to robilismy

(2−4y)
2= 2
2−2*2*4y+4
2*y
2=
Popatrz na drugi wzor od gory (nie musi byc zawszse np (5x−2)
2 czy (3y−5)
2 moze tez byc
odwrotnie (np 3−5x)
2
1 lut 01:15