..
/Adam: Funkcja f spełnia dla każdego x należącego do dziedziny równanie
| | x | |
1+f(x)+[f(x)]2+...= |
| +1 |
| | 2 | |
wyznacz dziedzinę i wzór f
29 sty 16:05
/Adam: wyszło mi że x∊(−2,+
∞)
29 sty 16:08
Frost:
Wzór tam taki sam dziedzinę natomiast x∊(−1;+∞)
29 sty 16:12
/Adam: w sumie racja, źle przepisałem

w poleceniu jest również narysowanie wykresu, jest jakiś prostszy sposób niż badanie przebiegu
zmienności?
29 sty 16:15
Frost:

Jak musisz narysować to ja robiłbym tak
| | x+2−2 | | −2 | |
f(x)= |
| =1+ |
| |
| | x+2 | | x+2 | |
| | −2 | |
zaczynasz od funkcji y= |
| translacja o wektor [−2,1] rysowałbym dla x∊R a potem zaznaczył |
| | x | |
obszar z dziedziny.
29 sty 16:19
/Adam: w sumie racja
29 sty 16:21
/Adam: to samo wyszło robiąc 2. sposobem
29 sty 16:22
Frost: drugim czyli jakim?
29 sty 16:25
/Adam: z pochodnych
29 sty 16:27
Frost: pewnie tak ale po co się męczyć jak np. ja na ostatnim sprawdzianie minimum funkcji kwadratowej
liczyłem z pochodnej. Jak już się umie pochodną to chce się z niej wszystko liczyć
29 sty 16:29
/Adam: mam to samo, chyba najbardziej obkuty przeze mnie dział z matmy
29 sty 16:30
Frost: Ja ostatnio robiłem analityczną i prawdopodobieństwo. Sporo zadań przerobiłem bo wiadomo AGH.
Stereometria raczej też będzie ale tam wystarczy wiedzieć wzory na pola i objętości brył oraz
kąty nachylenia krawędzi do podstawy, ściany do podstawy itp. a potem z trójkątów

Gdzie
piszesz AGH?
29 sty 16:32
/Adam: sam jeszcze nie sprawdzałem. Zadania zacząłem robić dopiero dzisiaj. Wszystkie wzory mamy mieć
w głowie?
29 sty 16:35
Frost: Tak

Możesz mieć tylko długopis cyrkiel linijkę i ekierkę na fizyce jeszcze kalkulator prosty
Jutro ostatni dzień roboty, przypominanie wzorów itp
29 sty 16:36
/Adam: to mam przerąbane xd
29 sty 16:37
29 sty 16:40
/Adam: ja raczej loteria, ciężko będzie, ale gdyby się udało to do matury mogę leżeć
29 sty 16:42
Frost: Żeby dostać się na AGH musisz mieć minimum 70% z III etapu. Ja na AGH poszedłbym wtedy gdybym
dostał indeks I lub II stopnia ale to trzeba mieć 90+ ptk na III etapie więc to raczej
nierealne
29 sty 16:49
Kacper:
No dobrze, a jeśli nikt nie uzyska tych 90+? To nikogo nie wezmą?
29 sty 17:05
Frost: Nie, sami mają kilka miejsc dla osób które zdobędą I stopień kilka dla osób z II stopniem a III
stopień uzyskuje każdy kto osiągnie 70% w III etapie ( czyli 70 ptk) a progi punktowe na I i
II stopień sami ustalają ale zazwyczaj I stopień od 96−97 drugi od 90−91
29 sty 17:57