matematykaszkolna.pl
.. /Adam: Funkcja f spełnia dla każdego x należącego do dziedziny równanie
 x 
1+f(x)+[f(x)]2+...=

+1
 2 
wyznacz dziedzinę i wzór f
29 sty 16:05
/Adam: wyszło mi że x∊(−2,+)
 x 
f(x)=

x+2 
29 sty 16:08
Frost: Wzór tam taki sam dziedzinę natomiast x∊(−1;+)
29 sty 16:12
/Adam: w sumie racja, źle przepisałem emotka w poleceniu jest również narysowanie wykresu, jest jakiś prostszy sposób niż badanie przebiegu zmienności?
29 sty 16:15
Frost: rysunekJak musisz narysować to ja robiłbym tak
 x+2−2 −2 
f(x)=

=1+

x+2 x+2 
 −2 
zaczynasz od funkcji y=

translacja o wektor [−2,1] rysowałbym dla x∊R a potem zaznaczył
 x 
obszar z dziedziny.
29 sty 16:19
/Adam: w sumie racja
29 sty 16:21
/Adam: to samo wyszło robiąc 2. sposobem
29 sty 16:22
Frost: drugim czyli jakim?
29 sty 16:25
/Adam: z pochodnych
29 sty 16:27
Frost: pewnie tak ale po co się męczyć jak np. ja na ostatnim sprawdzianie minimum funkcji kwadratowej liczyłem z pochodnej. Jak już się umie pochodną to chce się z niej wszystko liczyć
29 sty 16:29
/Adam: mam to samo, chyba najbardziej obkuty przeze mnie dział z matmy
29 sty 16:30
Frost: Ja ostatnio robiłem analityczną i prawdopodobieństwo. Sporo zadań przerobiłem bo wiadomo AGH. Stereometria raczej też będzie ale tam wystarczy wiedzieć wzory na pola i objętości brył oraz kąty nachylenia krawędzi do podstawy, ściany do podstawy itp. a potem z trójkątów emotka Gdzie piszesz AGH?
29 sty 16:32
/Adam: sam jeszcze nie sprawdzałem. Zadania zacząłem robić dopiero dzisiaj. Wszystkie wzory mamy mieć w głowie?
29 sty 16:35
Frost: Tak emotka Możesz mieć tylko długopis cyrkiel linijkę i ekierkę na fizyce jeszcze kalkulator prosty Jutro ostatni dzień roboty, przypominanie wzorów itp
29 sty 16:36
/Adam: to mam przerąbane xd
29 sty 16:37
Frost: Czy ja wiem... wzorów z matematyki nie jest dużo i z reguły są łatwe. Gorzej jest z kątami 2α albo suma, różnica. https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html a najgorzej mam z fizyką bo jeszcze nie przypominałem sobie wzorów. Fizykę piszę dla sprawdzenia, liczbę na 50% z matematyki jak zadania podejdą to może uda się przejść II etap emotka
29 sty 16:40
/Adam: ja raczej loteria, ciężko będzie, ale gdyby się udało to do matury mogę leżećemotka
29 sty 16:42
Frost: Żeby dostać się na AGH musisz mieć minimum 70% z III etapu. Ja na AGH poszedłbym wtedy gdybym dostał indeks I lub II stopnia ale to trzeba mieć 90+ ptk na III etapie więc to raczej nierealne
29 sty 16:49
Kacper: No dobrze, a jeśli nikt nie uzyska tych 90+? To nikogo nie wezmą? emotka
29 sty 17:05
Frost: Nie, sami mają kilka miejsc dla osób które zdobędą I stopień kilka dla osób z II stopniem a III stopień uzyskuje każdy kto osiągnie 70% w III etapie ( czyli 70 ptk) a progi punktowe na I i II stopień sami ustalają ale zazwyczaj I stopień od 96−97 drugi od 90−91
29 sty 17:57