maturka
Blue: Uzasadnij, że 61
16< 18
24
Może to być tak zrobione

(61
2)
8 < (18
3)
8 i teraz pierwiastkujemy i...
61
2<18
3
3721<5832
25 sty 17:49
panpawel: to nie jest dowód
25 sty 18:05
Tadeusz:
jak to nie
TO JEST DOWÓD
25 sty 18:07
Tadeusz:
BEZ PIERWIASTKOWANIA
37218<58328
25 sty 18:09
Metis: Poza tym uzasadnij to nie udowodnij
25 sty 18:10
kyrtap: wykorzystując nadchodzącą okazję Pozdrawiam ciepło
25 sty 18:12
Blue: Czyli dobrze czy źle w końcu

25 sty 18:14
kyrtap: dobrze Panienko
25 sty 18:15
Blue: a udowodnij się czymś różni od uzasadnij
25 sty 18:16
Blue: Kyrtap , ok

Ale trochę śmieszne mi się wydaje, że to zadanie jest za 5 punktów aż .
25 sty 18:16
kyrtap: tak jest te z parametrem też są najprostsze a dawali na starej maturze tyle lub więcej od
jakiegoś dowodu ciężkiego z geometrii
25 sty 18:17
Blue: Akurat w tej dowód z geometrii za aż 6 punktów był ...
25 sty 18:18
5-latek: Czesc
Metis
Za moich czasow to oznazcalo tak jak Ty piszsesz
Nawet nieadwno pisal o tym Kacper .
Teraz ponoc uzasadnij = udowodnij= wykaz
A jak bys zostawila na maturze ?
25 sty 18:18
Blue: co bym zostawiła?
25 sty 18:19
Saris: No kpina. Jak przeprowadzisz dowód dostaniesz mniej punktów niż za uzasadnienie? Zresztą jak to
inaczej uzasadniać jak nie rozpisać i porównać liczby. Czyli dowieść poprawności nierówności.
25 sty 18:21
52: 61
16<18
24
16log 61<24log 18 /:8
2log61<3log18
2log61<3log9*2
2log61<6log6 /:2
log61<3log6
log61<log6
3
log61<log216
z def. f. log.
61<216 , zatem prawda
Nie mam pewności czy to jest dobrze, ale jak za 5pkt to może być coś takiego
25 sty 18:23
25 sty 18:26
Saris: 3log18 ≠ 6log6
25 sty 18:27
52: 2log61<3log9*2
2log61<3(log9+log2)
2log61<6log3+3log2
2log61<6log3+log8 /:2
log61<log27+log 2
√2
log61<log27*2
√2
log61<log54
√2
z def.f. log
61<54
√2
zatem prawda teraz jest dobrze,
25 sty 18:29
Mila:
Napisz tak:
6116− 1824=(612)8−(183)8=37218−58328<0 ponieważ 3721<5832⇔
6116< 1824
25 sty 18:41
Blue: Czyli jak to jest za 5 pkt to ile bym dostała za mój zapis?
25 sty 20:38
Mila:
Jeśli napisałabyś komentarz o przekształceniach równoważnych to myślę, że 5pkt.
25 sty 20:42
25 sty 20:43
Eta:
Wyznacz ostatnią cyfrę liczby: 72015−22009
25 sty 20:44
Blue: Mila nie mam pojęcia, nie przypominam go sobie ...
25 sty 21:23
Mila:
Nie trzeba, już wszystko wyjaśniło się.
Rozwiąż zadanie Ety.
25 sty 23:22
Godzio:
Wymyśliłem coś takiego z nudów ...
6116 < 6416 = 832 < 924 * 88 = 924 * 224 = 1824
25 sty 23:37
Blue: No właśnie nie wiem za bardzo, jak zrobić to zadanko Ety. Może jakaś podpowiedź?
26 sty 20:49