Zadanie nr 9-funkcja
5-latek: Uzasadnij ze funkcja funkcja y=x*|x| jest roznowartosciowa
Dla x ≥0 y=x2 −−− jest to czesc paraboli ktorazaczyna sie w punkcie (0,0) i wznosi sie nad
os OX
Dla x<0 y=−x2 jest to czesc paraboli ktora lezy pod osia OX
Wiec ta funkcja jest roznowartosciowa czyli dla kazdego x funkcja przyjmuje rozne wartosci
19 sty 12:10
Kacper:
To jest uzasadnienie pewne, ale na dowód mnie to nie pasuje
19 sty 12:14
5-latek: Czesc
Kacper 
No wlasnie piszse uzasadnij a nie udowodnij
19 sty 12:17
Godzio:
Uzasadnij = udowodnij = wykaż, że ...
19 sty 12:28
Godzio:
Funkcja jest różnowartościowa gdy dla każdego x1 ≠ x2 mamy f(x1) ≠ f(x2)
Weźmy zatem dowolne x1 i x2 różne od siebie. Załóżmy nie wprost, że f(x1) = f(x2).
Stąd mamy ciąg równoważności:
x1|x1| = x2|x2|
Rozważmy przypadki:
x1,x2 > 0 (przypadek x1,x2 < 0 jest analogiczny)
x12 = x22 ⇔ x12 − x22 = 0 ⇔ (x1 − x2)(x1 + x2) = 0 ⇔ x1 − x2 = 0 ⇔ x1 = x2
bo x1 + x2 > 0, sprzeczność bo x1 ≠ x2
x1 > 0, x2 < 0 (przypadek x1 < 0, x2 > 0 jest identyczny)
x12 = −x22
x12 + x22 = 0 sprzeczność bo x12 > 0 i x22 > 0
Jeżeli x1 = 0 lub x2 = 0 to również mamy sprzeczność ponieważ np.
x1 = 0 ⇒ 0 = x2 * |x2| ≠ 0.
Zaczęliśmy od f(x1) = f(x2) i otrzymaliśmy sprzeczność stąd f(x) jest różnowartościowa
19 sty 12:35
5-latek: Dobrze
Godzio 
Zaraz to w zeszyt i analiza . Myslalem ze takie tlumaczenie starczy gdzyz to zadanie jest z 1LO
dzieki za odpowiedz
19 sty 12:40
Saizou :
Cześć
5−latek przecież
Godzio wszystko napisał
25 sty 18:30