proszę o rozwiązanie
Michał: Oblicz ile jest wszystkich podzielnych przez 4 liczb dziesięciocyfrowych o różnych cyfrach
liczba jest podzielna przez 4 jeśli liczba tworzona przez jej dwie ostatnie cyfry jest
podzielna
przez 4
A = { 0 1,2,3,4,5,6,7,8,9,}
nie wiem
25 sty 17:53
Mila:
Podpowiedź:
dwucyfrowe "końcówki" liczby dziesięciocyfrowej o różnych cyfrach i podzielne przez 4:
C={ 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,} zbiór cyfr
A={04,08,12,16,20,24,28,32,36,40, 48,52,56,60,64,68,72,76,80,84,92,96}
Licz, podaj odpowiedź, to też obliczę.
25 sty 18:06
Michał: odpowiedż to 216
liczb 123 567 804
123 567 904
liczebność zbioru A = 22 czyli tych kombinacji będzie dużo i nie wiem jak to zapisać
25 sty 19:12
Mila:
Napisałeś liczby dziewięciocyfrowe a w treści są dziesięciocyfrowe.
Sprawdź treść.
25 sty 19:57
Michał: słusznie 1 235 678 904
2 134 678 904
3 125 678 904
5123 678 904
6123 578 904
7123 568 904
8 123 567 904
9 123 567 804 czyli jest ich 8
25 sty 20:30
Michał: 8 * 22= 176 kombinacja z pozostałymi elenentami ze zbioru A tych liczb będzie 176
25 sty 20:34
Mila:
liczba 2 134 678 904 nie może być, bo cyfra 4 występuje 2 razy.
8! dla każdej końcówki dwucyfrowej z zerem ze zbioru A.
( 8 różnych elementów możesz ustawić na 8! sposobów)
czyli
6*8!
2) inaczej będzie w pozostałych 16 przypadkach. Licz
Co to za odpowiedź 216?
25 sty 20:40
Michał: przepraszam wynik to 806400
25 sty 20:54
Michał: i słusznie nie ma takiej liczby
25 sty 20:56
Mila:
Obliczyłeś do końca?
25 sty 21:08
Michał: niestety ciągle się mylę
25 sty 21:34
Mila:
Np.
3||0456789||12
Pierwsza cyfra na 7 sposobów ze zbioru {3,4,5,6,7,8,9}
druga na 7 sposobów, bo już można 0 wybrać
potem na 6*5*4*3*2*1
czyli 7*7!
Razem
16*7*7!=564480
wcześniej było :
6*8!=241 920
241 920
+564 480
=========
806 400
25 sty 21:43
Michał: Mila jesteś naprawdę wielka ja zacząłem wypisywac
i muszę przyznać że nie czuję się dobrze w rachunku prawdopodobieństwa
jeszcze raz dziękuję
25 sty 21:56