:)
ICSP: Gray jesteś może ?
24 sty 13:45
Gray: Najbardziej trafnie będzie jak napiszę "bywam".
24 sty 14:06
24 sty 14:08
Kacper:
Chętnie sam zobaczę
24 sty 14:12
Gray: Dla funkcji ciągłej na przedziale [0,1], z definicji całki w sensie Riemanna mamy np.
| | 1 | | i | |
(A) ∫[0,1]f(x)dx= limn→∞ |
| ∑f( |
| ), |
| | n | | n | |
gdzie suma jest brana po i=1,2,....,n.
Stąd np. zadanie b)
| 12+22+...+n2 | | 1 | |
| = |
| [ (1/n)2+(2/n)2+...+(n/n)2 ] = |
| n3 | | n | |
| | 1 | |
= |
| ∑(i/n)2, gdzie sumujemy po i=1,2,....,n. |
| | n | |
Stąd i ze wzory (A) dla funkcji f(x) = x
2, otrzymujemy:
| 12+22+...+n2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ∑(i/n)2 →∫[0,1] x2dx = |
| |
| n3 | | n | | 3 | |
Koniec.
24 sty 14:15
ICSP: Dziękuję
24 sty 14:32
24 sty 15:08
Gray: Pomyłka w druku; oczywiście miało być być 1/2nπ − nic to nie zmienia, bo 0 do 1/2nπ to ciągle
0, dla dowolnego n∊N.
24 sty 15:33
john2: A nie jest to symbol nieoznaczony?
01/2nπ = 01/∞ = 00
bo, jak rozumiem, 2nπ jest ciągiem, zmierzającym do ∞
24 sty 15:37
Gray: Zanim policzysz granicę tego ciągu, zastanów się jaki to ciąg. Dla xn=01/2nπ mamy:
x1=01/2π = 0
x2=01/4π = 0
x3=01/6π = 0
x4=01/8π = 0
....
Itd.
Widać, że xn=0, dla n∊N. Najpierw wyznaczam ciąg; potem liczę granicę.
24 sty 15:52
john2: Aha. Dziękuję.
24 sty 15:56