granica
john2: da się to zrobić?
15 sty 23:33
ICSP: Definicja Heinego funkcji.
16 sty 00:35
john2: Nie wiem, czy rozumiem. Czyli liczę coś takiego?
16 sty 15:37
john2: Bo ja myślałem tak:
sinx przy x −>∞ "skacze" w przedziale (−1,1).
Uwzględniając dziedzinę logarytmu sinx "skacze" w przedziale (0,1).
Wtedy ln(sinx) "skacze" w przedziale (−∞,0)
I może po prostu ta granica nie istnieje?
16 sty 23:36
ICSP: | | 3 | |
a ile wynosi sin( |
| π + 2nπ) ? |
| | 2 | |
16 sty 23:52
john2: −1
16 sty 23:55
ICSP: ln(−1) ?
16 sty 23:56
john2: nie ma
16 sty 23:57
ICSP: wniosek ?
16 sty 23:58
john2: granica nie istnieje
16 sty 23:59
ICSP:
17 sty 00:00
john2: Czyli wziąłeś dowolny ciąg argumentów, zmierzający do nieskończoności, ale wybrałeś go tak,
żeby pokazać, że odpowiadający mu ciąg wartości nie ma granicy, co powoduje, że funkcja w
ogóle nie ma w + nieskończoności granicy?
17 sty 00:03
ICSP:
17 sty 00:09
john2: Dziękuję.
17 sty 00:11
Gray: 
17 sty 21:39
john2: Gray?
17 sty 21:50
Gray: Niech się
ICSP nie obrazi, ja też mam słabsze dni, ale czytałem i nie dowierzałem... Nie
wiem co to było, dlatego te


Wikipedia nie jest dobrym źródłem wiedzy, ale nawet w niej
jest to co tu nie gra. Poczytaj o definicji Heinego (zwróć uwagę na "x
n∊A"):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Granica_funkcji
17 sty 21:57
john2: Przyznam bez bicia, że nie do końca rozumiem, o co chodzi z tym A.
Poza tym tam, gdzie jest definicja Heinego w nieskończoności, a tam tego A nie ma.
17 sty 22:03
Gray: Z tym zbiorem chodzi o to, że ciąg xn musi zawierać się w dziedzinie funkcji f (A to dziedzina
funkcji, zobacz początek artykułu). Inaczej to wszystko nie ma sensu. W powyższym rozwiązaniu
ten podstawowy warunek nie jest spełniony.
17 sty 22:13
john2: Aha. Czyli da się coś z tą granicą zrobić tak z ciekawości? Bo w zasadzie trochę namieszałem,
bo chciałem znaleźć asymptoty ukośne funkcji ln(sinx), co w ogóle nie ma sensu.
17 sty 22:18
Gray: A pionowe wyznaczyłeś?
17 sty 22:30
17 sty 22:34
Gray: Twoja funkcja asymptoty ukośnej nie ma − najłatwiej to wykazać wykorzystując jej okresowość. Z
drugiej strony, zbadanie, czy istnieje granica funkcji ln(sinx)/x w nieskończoności to ciekawe
zadanie.
17 sty 22:42
17 sty 22:49
17 sty 22:52
john2:
17 sty 22:56
Gray: | | lnsinx | |
Jeżeli chodzi o granicę funkcji f(x)= |
| (x→∞), to ona nie istnieje. Aby to wykazać, |
| | x | |
załóżmy, że istnieje i jest równa y
0 (y
0 może być również jedną z nieskończoności).
Wówczas funkcja h(x)=e
f(x) również ma granicę i jest ona równa e
y0 (ew. 0 lub +
∞ gdy y
0
jest którąś nieskończonością).
Ale h(x)=e
f(x) = e
lnsin(x) * 1/x = e
ln(sinx)1/x = (sinx)
1/x
Zatem,
a) dla ciągu x
n=2nπ mamy h(x
n) = (sin2nπ)
1/2nπ = 0
2nπ=0
| | π | |
b) dla ciągu xn= |
| +2nπ mamy h(xn) = (sin(π/2+2nπ))1/(π/2+2nπ) = 11/(π/2+2nπ)=1, |
| | 2 | |
zatem funkcja h nie ma granicy. Sprzeczność oznaczająca, że i f nie ma granicy w +
∞.
18 sty 09:44
ICSP: Gray nie obrażę się, wręcz przeciwnie. Chciałbym Ci podziękować za zwrócenie mi uwagi!
Jak widać mam poważne luki w podstawowych definicjach z analizy matematycznej.
18 sty 11:42
john2: Ja mam luki nawet z materiału ze szkoły podstawowej i to czasem wychodzi

Dzięki za dowód Gray, na pewno jest lepszy od tego mojego czegoś w czwartym poście.
18 sty 11:55