aa
Hugo: Hugo z Przebiegiem: Legenda Prawdziwa.
Dokonaj przebiegu funkcji dla:
1. y= x −ln(x+1)
5. y = e
1/x − x
6. y = x
2 −4|x|+3
8. y = x−2arctgx
9. y=ln(sinx) // zakladam ze tu jest () a nie modulo : > bo mam troszcze nieczytelnie
10. y=x
2 * e
−x^^
2 /e do potęgi −x
2
1 Dziedzinę.
2 Miejsca zerowe.
3 Punkt przecięcia z osią Oy.
4 Granice na krańcach dziedziny. //** to tez? w etrapezie takiego czegos nie ma
5 Asymptoty.
6 Przedziały monotoniczności.
7 Ekstrema.
8 Przedziały wklęsłości i wypukłości.
9 Punkty przegięcia.
tabelka
15 sty 14:50
15 sty 14:59
Hugo: zatem
1. Dziedzina
2. Asymptoty
3. Ekstrema
4. Wklęsłość
5. Tabelka
15 sty 15:02
5-latek: Ale Hugo to raczej tak:Zbadaj przebieg zmiennosci funkcji
a nie dokonaj .......
15 sty 15:02
5-latek: Jeszcze parzystosc i nieparzystosc funkcji
15 sty 15:03
Hugo:

y = y= x −ln(x+1)
D: x> −1
lim x−> −1
+ x −ln(x+1) = oo
[−1 − log(−oo) = oo

]
zatem istnieje asymptota pionowa prawostronna dla x = −1
| | −ln(x+1) | |
a = lim x−>+− oo f(x) /x = lim x−>+−oo 1 − |
| |
| | x | |
= lim... 0 + 1 = 1 = a
b = limx−>+−oo f(x) − ax =lim... −ln(x+1) = −oo I co teraz

? b jest nie określone
Dziedzina nam wyklucza −oo
[−(ln(oo) ) = − oo]
15 sty 15:16
Hugo: 5−latek : U nas nie wymaga, wiem ze tak jest ale nie wymaga
15 sty 15:17
15 sty 15:19
Hugo:

ekstrema:
| | 1 | |
y' = (x −ln(x+1) ) ' = 1 − |
| * 1 |
| | x+1 | |
Df' : x=/= −1 //wiec dalej tak samo

y' = 0
x+1 = 1
x = 0
f(x) rosnąca dla x e (−1 ; 0)
f(x) malejąca dla x e ( 0 ; oo)
ekstrema osiąga maximum w pkt ( 0, 0 )
f(0) = 0
15 sty 15:25
15 sty 15:26
john2: Jeśli chodzi o ukośne, nie ma sensu chyba liczyć przy x −> − ∞, bo nie ma ln(−∞)
b wychodzi ∞ więc nie ma ukośnych
15 sty 15:28
john2: tzn b wychodzi −∞
15 sty 15:28
john2: Na odwrót monotoniczność, minimum w 0
15 sty 15:33
Hugo: źle policzylem

john2
'a' źle mam chyba
| | ln(x+1) | |
lim x−> +−oo x/x − |
| |
| | x | |
| | ln(x+1) | |
lim .. 1 − |
| [oo/oo] |
| | x | |
zatem jedynka znika czy jak

?
15 sty 15:45
Hugo: co na odwrot?!
15 sty 15:45
john2: | | x − ln(x+1) | |
limx−>PLUS∞ |
| = |
| | x | |
| | ln(x+1) | |
= limx−>PLUS∞ [ 1 − |
| ] = ... |
| | x | |
| | ln(x+1) | |
... = limx−>PLUS∞ [ 1 − |
| ] = [1−0] |
| | x | |
15 sty 15:50
Hugo: jedynka znika i a = 0 ? : >
15 sty 15:53
Hugo: czyli dobrze mowilem a = 1
czyli nie istnieje asymptota ukośna
15 sty 15:54
john2: pierwsza pochodna
| | 1 | | x+1 | | 1 | | x | |
y = 1 − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Badam znak pochodnej
x(x+1) > 0
x ∊ (−
∞, −1)∪(0,+
∞)
uwzględniając dziedzinę
x ∊(0,+
∞)
tam funkcja rośnie
x(x+1) < 0
x∊(−1,0)
tam maleje
15 sty 15:54
john2: Asymptota ukośne wyjdzie jeśli a i b są liczbami (jednocześnie), b nie jest liczbą
15 sty 15:55
Hugo:
1 = 0
brak rozwiązań
15 sty 16:00
john2: tak
15 sty 16:01
Hugo: Cos sie znowu dowiedzialem : ))
a to kolejne :c? tak dziwnie ze same sprzecznosci
15 sty 16:02
Hugo: ok
15 sty 16:02
Hugo: co do tabelki to prosze o pomoc
15 sty 16:02
15 sty 16:11
john2: w ostatnim wierszu sobie rysuj te strzałki tak, jak w tym pdfie
15 sty 16:11
Hugo:

Dziedzina to x e (−1 ; oo) zatem
−1
0 (z liczenia asymptot jako rozwiaanie)
oo
?
15 sty 16:12
Hugo: skoro w y'' wyszla nam sprzecznosc to czemu wszędzie dodattnie

15 sty 16:13
john2: y'' ma znak dodatni, bo
| 1 | |
| jest zawsze dodatnie |
| (x+1)2 | |
15 sty 16:14
Hugo:

2. czemu masz na odwrót strzałki? funkcja y' przy iksie ma znak minus zatem rysujemy od dolu
zatem musi byc po mojemu?
15 sty 16:17
Hugo: ok

zaskoczyles mnie znowu # y''
ale ta pochodnna y'?
y= x −ln(x+1)
znak jest minus przez iksem a narysowales jak by byl dodatni
15 sty 16:18
john2: zobacz post z 15:54 jeszcze raz
15 sty 16:20
Hugo: Wybacz nie zauważyłem twojego posta − racja wgl przecież nie można przemnażać przez 'x' ,
nalezy wspólny ułamek
15 sty 16:27
Hugo: czyli tam bedzie ekstrema minimum w pkt (0,0)
15 sty 16:30
john2: tak
15 sty 16:51
Hugo: 2)
D xe (0; oo)
asymptoty
| | ln0 | |
lim x−>0− I TU DZIWNE  wychodzi |
| ... czyli −oo/0− czyli oo? |
| | 0− | |
15 sty 16:57
Hugo: i to samo dla 0+ ... −oo
15 sty 16:57
john2: x−>0− nie ma sensu
x−>0+
więc
−∞/0+ = −∞
15 sty 17:00
Hugo: as ukośna
lim x−> +− oo lnx/x / x [−oo/oo] Hospital
w zasadzie ino +oo bo dziedzina
[1/oo] = 0
b = limx−>oo f(x) − ax = lim... lnx/x [−oo/oo]
Hospital
rownanie y = 0x + 0 jest asymptotą ukośną równania (poziomą)
15 sty 17:02
Hugo: Dlaczego nie ma sensu

czyli to mam napisac? że tylko prawostronnie domknięta?
15 sty 17:03
john2: b = ∞
15 sty 17:06
john2: Badamy granice na krańcach dziedziny. Dziedzin to (0, ∞).
Krańcem dziedziny jest zero tylko od prawej strony.
15 sty 17:07
Hugo: racja dziedzina ...
15 sty 17:25
Hugo: teraz pochodne,,, ekstremy
15 sty 17:27
15 sty 17:28
Hugo:

x = 0 v lnx = 0
x = 0 v x = e
f(x) maleje xe (0; e)
f(x) rośnie xe( e; oo)
extremum minimalne dla x = e w punktcie (e, e
− )
15 sty 17:31
john2: źle pochodna
15 sty 17:32
15 sty 17:38
john2: | | lnx | | | | 1 − lnx | |
(x + |
| )' = 1 − |
| = 1 − |
| |
| | x | | x2 | | x2 | |
15 sty 17:40
Hugo:

lnx = 1
x = e
przed przekształceniem mamy znak minus przed lnx wiec:
15 sty 17:40
john2: zamiast − jest + po jedynce
15 sty 17:40
Hugo: −,− racja czemu ja nie myśle
x
2 = 1 − lnx
ale co teraz?
15 sty 17:41
john2: | | 1 − lnx | | x2 + 1 − lnx | |
y' = 1 + |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
15 sty 17:42
Hugo: jezeli zmiana znaków o ile dobrze rozumiem to
−x2 = 1 −lnx
15 sty 17:42
Hugo: ach : )
to od nowa !
przyrównujemy do zera
15 sty 17:42
john2: pochodna chyba jest zawsze dodatnia
15 sty 17:42
Hugo: wymnażamy przez x
2 i zostaje nam
x
2 +1 − lnx = 0
ale co teraz

mamy loga
15 sty 17:43
Hugo: czyli to tak zostawiamy?
15 sty 17:43
john2: funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie, brak ekstremów
15 sty 17:45
Hugo:
| | | | 1−lnx | |
y' = 1 + |
| = 1 + |
| |
| | x2 | | x2 | |
15 sty 17:49
Hugo: ok

rosnąca
co do y'' mam nadzieje ze dobrze policzylem
0 = −x + 2x * lnx
15 sty 17:50
Hugo: spekulowałbym że
0 = x( −1 + 2lnx)
x = 0 v 2lnx = 1
x= 0 v lnx = 1/2
x = 0 v x = √e
15 sty 17:51
Hugo:
15 sty 17:52
15 sty 17:53
15 sty 17:54
Hugo: f(x) u xe (
√e ; oo)
f(x) n xe (0;
√e)
pkt przegięcia (
√e ,
15 sty 17:56
john2:
−3x + 2xlnx = 0
−x( 3 − 2lnx )= 0
x = 0 lub 3 − 2lnx = 0
−2lnx = − 3
lnx = lne
3/2
x = e
3/2
15 sty 17:59
john2: i badaj znak wyrażenia −3x + 2xlnx
od niego zależy znak drugiej pochodnej
15 sty 18:00
Hugo: jeszcze raz od nowa starannie
| | | | 1 − lnx | |
y' = 1 + |
| = 1 + |
| |
| | x2 | | x2 | |
| | (1 − lnx)' * x2 − 2x* (1 − lnx) | |
y'' = 0 + |
| |
| | x4 | |
15 sty 18:04
Hugo: tzn jak badać?
15 sty 18:05
Hugo:

jak dla mnie 2xlog bedzie większy od −3x przez co znak przy jest wazny
15 sty 18:07
Hugo: dobrze

?
15 sty 18:07
john2: dla jakich x
−3x + 2xlnx > 0
i dla jakich x
−3x + 2xlnx < 0
15 sty 18:07
Hugo: a mozna rozwiązywac to graficznie? wole takie ;x
15 sty 18:09
Hugo: tez masz fajne nie trzeba na znak patrzec
15 sty 18:09
john2: −3x + 2xlnx > 0
−x(3 − 2lnx) > 0 / : x, x > 0 znamy znak x
−(3 − 2lnx) > 0 /: (−1)
3 − 2lnx < 0
etc
15 sty 18:09
Hugo: podtrzymuje moje:
f(x) u dla x e (e
3/2 ; oo)
f(x) n dla x e ( 0; e
3/2)
pkt przegięcia dla x = e
3/2
| | lne3/2 | |
f(e3/2) = ee3/2 + |
| |
| | e3/2 | |
15 sty 18:12
Hugo: czyli mam dobrze

?
15 sty 18:12
Hugo: | | 1,5 | |
e3/2 + |
| tak mozna zostawić? //pkt przegięcia |
| | e3/2 | |
15 sty 18:13
john2: ok
przybliżenie kalkulatorem
15 sty 18:14
Hugo: mozna przyblizac? na studiach za to karali
15 sty 18:17
john2: gdzieś na brudno tylko, żebyś mógł ten punkt zaznaczyć na wykresie
15 sty 18:19
Hugo: tabelka:
x // 0 // // e
3/2 // // oo
y'' // x // − // + // + // +
y' // x // + // + // + // + //zawsze dodatnia

!
y // −oo // ↗n // p.przeg(...) // ↗ u // 0
15 sty 18:27
Hugo: dobrze

2/10 zadan
15 sty 18:27
john2: y'' ma wartość zero dla e3/2
15 sty 18:29
john2: i nie wiem co to za 0 na samym koncu tabeli
15 sty 18:30
Hugo: emmm no wiem a co bys tam dal :x? w sumie zasugerowalem sie asymptotą
15 sty 18:32
Hugo: dla lim x−> oo ... tam bylo zero
15 sty 18:33
john2: nic nie pisz tam w wierszu y, jesli nie mamy asymptot poziomych
15 sty 18:36
john2: ale b wyszło nieskończoność, więc odpada
15 sty 18:37
john2: będę za godzinę, rób następne, sprawdzę
15 sty 18:38
Hugo: WIELKIE DZIĘKI TB ! ! !
15 sty 18:44
Hugo: /////////////////////////////////////////////////////// trzecie
Df: xe R/{−2, 2}
lim x−> −2
− = −oo
lim x−> −2
+ = oo
lim x−> 2
− = oo
lim x−> 2
+ = −oo
mamy as pionowe
15 sty 18:57
Hugo: | | x2 | |
lim x−> +−oo f(x) / x = lim... |
| |
| | 4x−x3 | |
lim x−> +−oo f(x) − ax = −1
y = −1 as pozioma
15 sty 19:02
Hugo:

0 = 8x
x = 0

!
f(x) rosnie xe (0;2 ) U (2; oo)
f(x) maleje xe (−oo; −2) U (−2

o)
ekstrema minimalna w pkt (0,0)
15 sty 19:09
john2: wygląda ok
15 sty 19:32
john2: Napisz, jak dokładnie wygląda wzór funkcji numer 4
15 sty 19:33
Hugo: ale jeszcze 3:
druga pochodna jest kopnięta
15 sty 19:35
john2: napisz mi 4, bo chcę już je zacząć robić
15 sty 19:38
Hugo:

: )))
15 sty 19:39
Hugo:
| | 8(4−x2)2 −8x*2(4−x2) * (−2x) | |
y'' = |
| |
| | (4−x2)2 | |
| | 8(4−x2)[ 4−x2 −(2(−2x)] | |
y'' = |
| |
| | (4−x2)2 | |
| | 8(−x2 + 4x + 4)(4−x2) | |
y'' = |
| |
| | (4−x2)2 | |
15 sty 19:46
Hugo:
| | 8(4−x2)2 −8x*2(4−x2) * (−2x) | |
y'' = |
| |
| | (4−x2)2 | |
| | 8(4−x2)[ 4−x2 −(2x(−2x)] | |
y'' = |
| // iksa zjaslem  |
| | (4−x2)2 | |
| | 8(−x2 + 4 + 4x2)(4−x2) | |
y'' = |
| |
| | (4−x2)2 | |
| | 8( + 4 + 3x2)(4−x2) | |
y'' = |
| |
| | (4−x2)2 | |
15 sty 19:50
Hugo: 3x
2 = −4 SPRZECZNOŚĆ
15 sty 19:50
john2: ok
15 sty 19:51
Hugo:

x przy najwyższej ujemny
15 sty 19:51
Hugo: brak wklęsłości/wypuklości bo dziedzina
15 sty 19:56
Hugo: tabelka

!
15 sty 19:57
Hugo:

nie wiem co dac dla y

mam wrazene ze tam źle
15 sty 20:09
john2: chyba ok,
w wierszu y pod −∞ i ∞ piszesz rownanie asymptoty ukosnej
napisz tam jeszcze MIN, gdzie f osiaga minimum
15 sty 20:12
Hugo: aaa
15 sty 20:24
Hugo: w pkt zero ma minimum prawda?
15 sty 20:26
Hugo: Mogę spytac jak zadanie 4? : )
15 sty 20:27
john2: tak
15 sty 20:27
Hugo: 5 zadanie mam rozpisane , kyrt... mówił ze by na 6 zobaczył, a końcówkę może coś wyrzebram od
znajomych z klasy
teraz 4

!
oczywiście ślepe przepisywanie jest daremne jutro mam kolokwium, jednak jak by siedziec do 3 w
nocy czy jakoś tak to hmm .
4 zad
15 sty 20:32
Hugo: Df:
ex =/= 0
x e R
15 sty 20:36
Hugo: brak asymptot pionowych !
as ukośne
| | 1 | |
lim x−> +−oo f(x)/x = lim... |
| |
| | ex | |
dwa przypadki

dla
| | 1 | |
lim x−> −oo |
| = [e oo  ] = oo |
| | ex | |
15 sty 20:40
john2: tak
15 sty 20:41
john2: jak coś to ja mogę robić wszystkie ( o ile będę umiał ), bo też chcę poćwiczyć to
15 sty 20:43
Hugo: | | x | |
dla b = lim x−> + oo f(x) − ax = |
| = [oo/oo] = H = |
| | ex | |
| | ex −xex | | 1−x | |
lim x−> + oo |
| = lim x−> + oo |
| = −oo |
| | e2x | | e2 | |
15 sty 20:47
Hugo: to prosze jak masz ino ochotę to rób u siebie i mnie kontroluj : ))
ale powiedz mi dla asymptot pionowych wyszlo nam dwa:
oo oraz 0
zatem tą nieskończoność odrzucamy

nie wiem co z nią zrobić
15 sty 20:49
john2: | | 1 | |
po regule masz po prostu |
| |
| | ex | |
15 sty 20:49
john2: a = 0, b = 0
równanie asymptoty poziom y = 0 przy x − > + ∞
15 sty 20:50
Hugo: | | x | |
b = lim x−> −oo |
| =[ −oo * eoo = −oo] |
| | ex | |
zatem nie istnieje ani pionowa ani ukośna asymptota
15 sty 20:51
john2: nie musisz liczyc b przy − nieskonczonosci, jak nie wyszlo a
15 sty 20:54
Hugo: ale jak ;−;
okej dla a jedno wyszlo zero ale drugie dla b?
dla nieskończoności to [oo/oo] symbol nie oznaczoności jak zrobilem HOSPITALEM to wyszlo −oo
//20:47
mozesz mi to wyjasnic? ;c
15 sty 20:55
Hugo: mógłbyś rozpisać b?
15 sty 20:57
john2: chwila zw
15 sty 20:59
Hugo: ja prld Hospitalem zrobilem calosc a nie osobno licznik i mianownik
15 sty 21:02
Hugo: | x | | 1 | |
| = |
| = 0 masz racje |
| ex | | ex | |

dla cb
15 sty 21:02
Hugo:

pochodna
0 = e
x(1−x)
e
x = 0 v x = 1
sprzecznosc prawda

e
x =/= 0 wiec tylko x = 1
15 sty 21:09
john2: zwroc uwage, za pomijalismy punkty przeciecia z osiami
to tez wypada robic (o ile sie da)
15 sty 21:10
john2: tak
15 sty 21:10
Hugo: x = 1 a nie 0 −,−
15 sty 21:11
Hugo: wiem wiem na etrapezie TEZ SIE Z NIEgo uCZE

tam sie to robi ale u mnie nie każe
15 sty 21:12
Hugo: f(x) ros .. f(x) mal ...
| | 1 | |
ekstremum minimalne w pkt (1, |
| ) |
| | e | |
i teraz y''=...
15 sty 21:15
Hugo: | | [ex −(ex+xex)]e2x − (ex−xex) *2ex*ex | |
y'' = |
| |
| | e4e | |
powiedz ze dobrze
15 sty 21:23
john2: niepotrzebnie tyle komplikacji
skróciłem z e
x, mianownik i tak jest dodatni
| | −ex − (1−x)ex | |
y''= |
| = teraz zaś skróć |
| | e2x | |
15 sty 21:26
Hugo: tam sie dosc fajnie łączy licznik
| −3e2x(ex+xex) + e3x | | e2x(−2ex−3xex) | |
| = |
| = |
| e4x | | e4x | |
| −2ex−3xex | | −ex(2+3x) | |
| = |
| |
| e2 | | e2 | |
15 sty 21:31
Hugo: kurde troche inne mamy
15 sty 21:32
john2: | | −1 − (1 −x) | | −1 − 1 + x | | x − 2 | |
... = |
| = |
| = |
| = |
| | ex | | ex | | ex | |
15 sty 21:33
Hugo: czemu masz dalej w liczniku e
x
skoro skróciłeś
15 sty 21:35
Hugo: masz racje...
15 sty 21:35
Hugo: przepisze sb połowe mojego i reszte twojego za pozwoleniem ;x
15 sty 21:36
Hugo:

w kontekście twojego:
e
x jest dodatnie więc
x−2 = 0
x=2
15 sty 21:39
john2: ok
15 sty 21:53
Hugo: xddd widze ze oboje wymiękamy

?
15 sty 22:04
john2: nie, ja ciągle czekam
15 sty 22:07
john2: trochę się męczę z 6) ale raczej się uda
15 sty 22:08
Hugo: w8
15 sty 22:08
Hugo: kyrtap mi zrobil 6

! 5 tez mam
15 sty 22:09
Hugo: Tam ci chyba gdzies pisalem a jak nie to przepraszam
siadam do 7 : ) jak bede juz lulać to przepisze tamte
15 sty 22:09
john2: pisałeś, ale i tak chcę zrobić
15 sty 22:11
Hugo:
Df: (x+1)
2 =/= 0
x e R
15 sty 22:12
john2: x ≠ −1
15 sty 22:13
john2: wskazówka do pochodnej,
jak najszybciej wyciągnij przed nawias wyrażenie (x−1)(x+1)
15 sty 22:19
Hugo: ok

brak pionowych as.
ukośne:
lim x−>+−oo f(x)/x
| | (x−1)2 | | 1 | |
lim x−>+−oo |
| = (wyciągnięcie x2 przed nawias w pamięci) = [ |
| ] = 0 |
| | x(x+1)2 | | oo | |
| | (x−1)2 | | 2x−2 | |
b = lim x−> +− |
| = H = lim x−>+−oo |
| = 1 |
| | (x+1)2 | | 2x+2 | |
y = 1
15 sty 22:19
Hugo: racja −______− przeciez by sie z zerowalo
wiec xe R/{−1}
15 sty 22:20
Hugo: ale jak w pochodnych xd wyciągnąć? stałe sie wyciąga
15 sty 22:22
john2: ok, ale nie trzeba regułą b
15 sty 22:24
Hugo: skoro x =/= −1 to liczymy pionowe
15 sty 22:25
john2: | | 2(x−1)(x+1)2 −(x−1)2*2(x+1) | |
y' = |
| = |
| | (x+1)4 | |
| | (x−1)(x+1) [2(x+1) −(x−1)*2] | |
= |
| = |
| | (x+1)4 | |
15 sty 22:26
Hugo: 
tak spekulowałem ze da sie wyciągnąć przed nawias
15 sty 22:26
john2: przed liczeniem y'' skróć z mianownikiem (x+1)
15 sty 22:31
Hugo: | | (x−1)2 | |
lim x−>−1− |
| = +oo |
| | (x+1)2 | |
| | (x−1)2 | |
lim x−>−1+ |
| = +oo |
| | x+1)2 | |
dobrze mysle? obydwie +oo
15 sty 22:33
Hugo: straszysz
15 sty 22:34
john2: ok
15 sty 22:34
Hugo: | | (x−1)2]' * (x+1)2 − (x−1)2* (x+1)2]' | |
y' = |
| |
| | (x+1)4 | |
| (2x−2)(x+1)2 −(x−1)2 * (2x+2) | |
| |
| (x+1)4 | |
masz jakis pomysl to to wymnazac
15 sty 22:40
john2: patrz na post z 22:26
15 sty 22:41
Hugo: <333333333333333

x2
15 sty 22:42
Hugo: za fajnie wychodzi?
| 2(x+1) [ (x−1)(x+1) − (x+1)(x−1)] | |
| |
| (x+1)4 | |
15 sty 22:49
Hugo: | 2(x+1) [ (x−1)(x+1) − (x−1)(x−1)] | |
| *** tamto źle |
| (x+1)4 | |
15 sty 22:50
john2: jeszcze (x−1) wyciągnij
15 sty 22:51
Hugo: | 4(x−1) | |
| cos da sie jeszcze z tym? |
| (x+1)3 | |
15 sty 22:53
john2: Nie skracaj tego (x+1) dopóki nie zbadasz znaku pochodnej,
dopiero jak zaczniejsz liczyć drugą to skróć
15 sty 22:54
Hugo:

w sumie bz sensu skracac (x+1) bo potem przy przyrównywaniu.....
4(x−1)(x+1) = 0
x = 1 v x = −1
15 sty 22:55
Hugo: bez skracania liczyc drugą? bedzie wiecej roboty ;x ale ok
15 sty 22:56
Hugo: extremum dla x = 1 bo to drugie do dziedziny nie łapie
ekstrema minimalna w pkt (1,0)
f(1) = 0
15 sty 22:58
john2: Jeszcze raz:
Do zbadania pierwszej pochodnej przyda nam się licznik o parzystym stopniu, bo jest zawsze
dodatni. Wtedy badamy znak tylko licznika.
Potem przed zabraniem się do liczenia drugiej pochodnej, skróć to.
15 sty 22:58
john2: dobrze
15 sty 22:59
john2: POPRAWIAM : przyda nam się mianownik o parzystym stopniu
15 sty 23:00
Hugo: | | 4(x−1)(x+1) | |
zatem II pochodna z y' = |
| |
| | (x+1)4 | |
| | 4(x+1)3(x+1)2 | |
= bez skracania = y'' = |
| = 4(x+1) |
| | (x+1)4 | |
x+1 = 0
x= −1 XDDDD tyle liczenia by to nie moglo nalezec do dziedziny
15 sty 23:08
Hugo: no tak bo jak jest mianownik i sie go pozbyt to przez ujemną nie pomnożymy
| | x+3 | |
0 = |
| / * x NIE WOLNO |
| | x | |
15 sty 23:09
Hugo: powiedz mi czy dobrze y'' bo bym wklepal na kartke zrobil tabelke, przepisal 5) i 6) i lulu
:((
15 sty 23:10
john2: | | x−1 | |
y'' = ( 4 * |
| )' = |
| | (x+1)3 | |
| | (x+1)3 − (x−1) * 3(x+1)2 | |
= 4 * |
| = |
| | (x+1)6 | |
| | (x+1)2 [(x+1) − (x−1) * 3] | |
= 4 * |
| = |
| | (x+1)6 | |
| | (x+1) − (x−1) * 3 | |
= 4 * |
| = tutaj skróciłem, bo i tak mam parzysty stopień na dole |
| | (x+1)4 | |
15 sty 23:12
Hugo: zaufam twoim obliczeniom
15 sty 23:17
Hugo: przepisywanie poczeka; tabelka
15 sty 23:25
Hugo:

dobrze?
15 sty 23:33
john2: zapomniałeś jeszcze o dwójce
y'' nie ma wartości 0 dla x = 1
dopisz MIN tam gdzie jest wartość minimum lokalnego
przy okazji, jeśli chodzi o
f(x) = x − 2arctgx to to pan z e−trapezu robił, jeśli masz dostęp do kursu
15 sty 23:36
Hugo: ale te argumenty sie podstawialo do głównej funkcji a nie do y'' ;−;?!
| | (1+x)2 | |
f(1) = |
| licznik sie zeruje |
| | (x−1)2 | |
minimum lokalne czyli dla zera

O mam dostęp
15 sty 23:42
Hugo: a skąd dwojka ;−;
15 sty 23:43
john2: tak
chodzi o to, że w pierwszym wierszu napisałeś, że w x = 1
y'' wynosi 0
to nie jest prawdą
y'' jest tam +
15 sty 23:44
john2: 2 to rozwiązanie drugiej pochodnej
15 sty 23:45
16 sty 00:08
john2: ok, nie ma za co, zaraz jeszcze rozpiszę Ci 9, bo już zacząłem
16 sty 00:10
john2: y = ln(sinx),
ale nie jestem tego pewien, zwłaszcza tych granic
dziedzina: x∊(2kπ,π + 2kπ)
granice na krańcach
lim
x−>(2kπ)+ ln(sinx) = [ ln(sin(2kπ)) = ln(0)] = −
∞
lim
x−>(π + 2kπ)− ln(sinx) = [ ln(sin(π + 2kπ)) = ln(0)] = −
∞
Nie umiem obliczyć tych granic od asymtot ukośnych, ale wolfram mówi, że ich nie ma.
| | 1 | |
y' = |
| * cosx = ctgx |
| | sinx | |
dziedzina x∊R\{kπ}
ctgx = 0
ctgx > 0
ctgx < 0
trzeba jeszcze zrobić część wspólną tych wyników z dziedziną naszej funkcji, na dole to
zrobiłem.
zawsze
Wnioski:
Asymptoty poziome:
prawostronna w x =2kπ
lewostronna w x = π + 2kπ
| | π | |
Więc mamy maksimum w punkcie x = |
| + kπ |
| | 2 | |
| | π | | π | |
f( |
| + kπ) = ln( sin( |
| + kπ) = ln1 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
Funkcja rośnie x ∊ (2kπ, |
| + 2kπ) |
| | 2 | |
| | π | |
Funkcja maleje ( |
| + 2kπ, π + 2kπ) |
| | 2 | |
Funkcja jest ∩ w całej dziedzinie.
Brak punktów przegięcia.
Ale nie pytaj mnie, jak narysować tabelę, choć może to jest proste
16 sty 00:25
john2: Poprawka: 1 wniosek asymptoty pionowe
16 sty 00:31
Hugo: John

bo myslalem ze tego nie ruszymy xd i juz nie poprawalem
tam jes y=ln|sinx| ...mialem w zeszycie ne czytelnie i nie wiedzialem do konca ale mi
powiedzieli

no nic wielkie dzieki : ) rano jeszcze etrapeza przepisze
16 sty 00:41
Hugo: ahoj
16 sty 07:20
16 sty 07:41
Hugo: Błagam o pomoc
Badanie przebiegu zmienności funkcji y=ln|sinx|
16 sty 08:34
Hugo: moze bedzie dst trzymajcie kciuki
16 sty 09:10
daras: mierny ci wystarczy
16 sty 11:11